Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Salut detecta 14 nous positius i ja no hi ha cap ingressat a l’hospital

Oriol Mitjà pronostica que a la tardor hi haurà l’última onada i que la crisi sanitària acabarà al mes de febrer

L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ja no té cap persona ingressada per coronavirus. Així es desprèn de les dades facilitades pel Ministeri de Salut ahir a la tarda, en les quals s’indica que tan sols hi ha 48 casos actius, amb la detecció d’un total de 14 nous positius des de la darrera actualització sanitària divendres passat. Els casos diagnosticats eleven la xifra total de persones que han contret la malaltia al país des de l’inici de la crisi sanitària a 15.069, i el nombre de recuperacions es troba en 14.891, després que durant el cap de setmana es donés l’alta a un total de 17 pacients, entre ells les tres persones que hi havia ingressades a planta del centre mèdic escaldenc i el pacient a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Quant a l’evolució de la campanya de vacunació al Principat, ja s’han administrat 97.967 vaccins, dels quals 51.160 corresponen a primeres dosis, 46.710 a segones i 97 terceres.

 

La fi de la crisi

A escala global, cal destacar que l’exassessor del Govern i epidemiòleg Oriol Mitjà va augurar que aquesta tardor, amb l’actual cobertura de vaccinació, el començament del curs escolar i una rutina laboral amb menys teletreball, podria haver-hi una sisena onada, però «serà petita i menys greus». Un pronòstic que ja va avançar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el mes passat tot recordant els diferents mecanismes que té la població per cribrar-se –TMA, test d’antígens i PCR– de forma gratuïta per evitar la transmissió del virus. Mitjà va afegir que segurament serà la darrera onada, tret que no hi hagi «sorpreses», com una mutació del virus que escapi dels vaccins.

L’investigador, en una entrevista a la cadena radiofònica El món a Rac1, va insistir que l’objectiu ja no és erradicar la Covid sinó que passi a ser una malaltia endèmica, i no pandèmica, amb una taxa de mortalitat semblant a la de la grip. Mitjà creu que el febrer vinent es pot haver consolidat aquest nou escenari. «La clau per a aquesta tardor és aconseguir un alto el foc, perquè pugui conviure de forma pacífica l’humà amb el virus de la Covid, sense aquestes onades devastadores, sinó amb petits brots que provoquin constipats», va apuntar Mitjà. 

A més, l’epidemiòleg va assenyalar que, amb les dades epidemiològiques actuals, el sector del lleure nocturn podria reobrir avui mateix a Catalunya. Tot i això va reconèixer que una reobertura sense restriccions implicaria una nova crisi i va concretar que farien falta mesures com ara el passaport Covid, la mascareta obligatòria, ventilació i mesuradors de CO2. En aquest sentit, cal destacar que els empresaris de l’oci nocturn català fa gairebé una setmana que van decidir acampar a la plaça Sant Jaume de Barcelona com a protesta i també alguns d’ells van iniciar una vaga de fam indefinida amb la voluntat que la Generalitat els permeti tornar a obrir amb, com a mínim, el 50% de l’aforament. 

 

Dosi de reforç

D’altra banda, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va començar ahir a avaluar una sol·licitud presentada per les farmacèutiques Pfizer/*BioNtech per a la injecció d’una dosi de reforç sis mesos després de la segona en els majors de 16 anys, i espera anunciar les seves conclusions «en les pròximes setmanes». El Comitè de Medicaments Humans (CHMP) analitzarà, en una avaluació accelerada, les dades presentades per l’empresa, inclosos els resultats d’un assaig clínic en marxa en el qual al voltant de 300 adults amb sistemes immunitaris sans van rebre una tercera dosi aproximadament sis mesos després de la pauta actual recomanada.

Així mateix, en els últims dies un estudi realitzat al Regne Unit a 1,2 milions de persones va definir els factors de risc que farien desenvolupar la Covid-19 a una minoria de vacunats. Es tracta de les persones de més de 60 anys en situació de fragilitat –com ara els dependents o els que viuen en residències–, les persones amb obesitat o les que viuen en zones desafavorides, però majoritàriament són infeccions asimptomàtiques. A més, només un 0,2% de les persones que han rebut la pauta completa de vacunació s’han infectat amb el SARS-CoV-2 al cap de set dies, i la majoria ha tingut Covid asimptomàtica o lleu. Una altra prova és que la probabilitat de tenir Covid persistent es redueix a la meitat amb la segona dosi. L’estudi l’han liderat investigadors del King’s College de Londres i s’ha publicat a The Lancet Infectious Diseases. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu