PUBLICITAT

Pròrroga de les ajudes per a l’oci nocturn i les agències de viatges

Es poden acollir també un altre mes a la suspensió del contracte de treball i la reducció de la jornada laboral

Per El Periòdic

L’edifici administratiu del Govern.
L’edifici administratiu del Govern. | MARICEL BLANCH

El Govern va aprovar ahir, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el Decret de pròrroga del programa extraordinari d’ajuts al lloguer i a les quotes hipotecàries d’establiments autoritzats com a pubs, discoteques, sales de ball o similars i agències de viatges, durant el mes de setembre. A més, totes les empreses que ja hagin sol·licitat l’ajut el mes d’agost, se’ls renovarà automàticament a no ser que especifiquin el contrari. 
Així, i tenint en compte que l’oci nocturn continua en una situació de tancament obligatori i que les agències de viatges segueixen mantenint una activitat molt limitada degut a les restriccions de moviment establertes per diversos Estats, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, va apuntar que «el Govern prorroga un mes més el programa d’ajudes específic per minimitzar l’impacte de les despeses de lloguer o les quotes hipotecàries en els seus negocis». 
D’aquesta manera, el percentatge d’ajut és del 75% de l’import del lloguer mensual del local comercial per a tots els comerços o negocis d’oci nocturn en la categoria de pubs, sales de balls, discoteques o similars. Els ajuts s’apliquen sobre la mensualitat completa del mes de d’agost o sobre la part proporcional del mateix. L’ajut és del 50% de l’import del lloguer mensual del local comercial per a tots els comerços o negocis que, en la descripció detallada de l’activitat, tinguin la menció d’agència de viatges de manera exclusiva. Els ajuts s’apliquen sobre la mensualitat completa del mes de d’agost o sobre la part proporcional del mateix. 
En el cas que el titular del comerç o negoci acrediti ser el propietari del local en què es desenvolupa una de les activitats comercials que estipula el Decret i que es justifiqui documentalment el pagament mensual d’una quota hipotecària del local, es pot sol·licitar un ajut pel mes d’agost sobre aquesta quota del mateix percentatge que els ajuts al lloguer i amb el mateix topall. Pel que fa a l’import màxim atorgable, l’import mensual atorgat en concepte d’ajut al lloguer o la quota hipotecària, pels comerços o negocis d’oci nocturn en la categoria de discoteques o assimilables, no pot sobrepassar en cap cas els 2.000 euros mensuals. L’import mensual atorgat en concepte d’ajut al lloguer o la quota hipotecària, pels comerços o negocis d’agències de viatges, no pot sobrepassar en cap cas els 1.000 euros mensuals. 

ERTOs / Paral·lelament, el Govern també ha prorrogat pel mes de setembre el Decret que fixa els sectors econòmics que, per l’afectació del coronavirus SARS-CoV-2 en la seva activitat, es poden continuar acollint a les Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) i les Reduccions de la Jornada Laboral (RJL). L’objectiu és pal·liar l’impacte de la pandèmia sobre les empreses que es troben més compromeses per les mesures de contenció sanitària actuals, tant des de la vessant nacional com la internacional. 
Així doncs, s’ha decretat que també poden sol·licitar acollir-se a aquests dos mecanismes l’oci nocturn –pubs, discoteques, sales de ball o similars– i agències de viatges. La mesura s’emmarca en la Llei de mesures excepcionals i urgents que contempla dos supòsits per poder sol·licitar STCT o RJL: el primer cas és el de les activitats econòmiques que hagin suspès la seva activitat principal de forma obligatòria per decret del Govern. El segon supòsit és el de les empreses afectades per impediments que impactin negativa i substancialment el desenvolupament de la seva activitat principal, ja sigui per restriccions dictades per l’autoritat nacional o internacionals. 

Jordi Farré, nou director dels Bombers

El Consell de Ministres va aprovar ahir el decret de cessament de Joan Carles Recasens com a director del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament i el nomenament del fins ara director adjunt, Jordi Farré, com al seu substitut. El ministre portaveu, Eric Jover, va destacar  que Recasens es jubila després de 38 anys dedicat al cos i 12 com a director del cos i va remarcar que ha tingut «un rol clau» en el desenvolupament del cos. Jover va detallar també que Farré fa 30 anys que treballa al cos, 12 dels quals com a director adjunt.

15.000 euros d’ajuda 

El Govern va  aprovar ahir una contribució de 15.000 euros en concepte d’ajuda humanitària al programa mundial dels aliments (PAM), per respondre al terratrèmol i a la posterior tempesta Grace que va devastar la regió del sud d’Haití el passat mes d’agost. Després del terratrèmol de magnitud 7,2 que va sacsejar Haití el 14 d’agost i la posterior tempesta Grace que va devastar la regió del sud d’aquest país, que va causar més de 1.300 víctimes i més de 5.000 ferits, Haití ha afegit una alarma a la seva ja fràgil situació humanitària. 

Nomenament a prova de 12 nous policies

El Consell de Ministres va aprovar,  durant la seva reunio d’ahir, a proposta del ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el nomenament en període de prova de 12 agents de policia. Tots ells han finalitzat i superat la formació inicial prevista entre el 18 de gener i el 31 d’agost d’enguany, segons va informar ahir l’Executiu en la roda depremsa posterior a la reunió. Així doncs, s’ha aprovat el nomenament en l’escala bàsica i en el grau d’agent de Policia (grup C, C1), en període de prova a comptar del dia 1 de setembre del 2021. 

Actualització del Màster en Dret

El Govern va aprovar ahir a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, la modificació del Decret del títol estatal de Màster en Dret. Aquest títol es modifica, d’una banda, per actualitzar les competències dels titulats i, d’altra banda, s’han creat mencions per despertar vocacions per a l’exercici de professions de l’àmbit judicial atesa la manca de professionals que fan falta al país. El títol de màster en dret es va crear l’any 2015 i la Universitat d’Andorra l’ha estat impartint des de la publicació del seu pla d’estudis al 2018. 

Mesures en activitats extraescolars

La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va exposar ahir les mesures excepcionals que s’hauran d’aplicar durant la realització d’activitats extraescolars – acadèmiques, lúdiques i esportives – amb l’objectiu de seguir minimitzant el risc de transmissió del coronavirus SARS-CoV-2 entre els usuaris. Mas va especificarque els centres que organitzin activitats extraescolars hauran d’organitzar-les sempre d’acord amb unitats de convivència, que podran modificar-se de manera excepcional i sempre amb un màxim de 25 infants o adolescents per grup. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT