PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Velles Cases aposta per potenciar el patrimoni arquitectònic del país

Benet lamenta que la «depredació immobiliària» fa perillar alguns indrets «autèntics» d’Andorra

Per Lídia López

Una imatge del poble de Sispony, a la parròquia de la Massana.
Una imatge del poble de Sispony, a la parròquia de la Massana. | L. L.

L’associació Velles Cases Andorranes considera que el Principat ha de fer un esforç en conservar el seu patrimoni arquitectònic característic i posar-lo en valor. Així ho va manifestar el president de l’entitat, Claude Benet, que va reflexionar que «sovint limitem la visió que donem cap a fora del nostre valor cultural al Romànic, i crec que podem anar més enllà». En aquest sentit, Benet va instar a les institucions a «fer un esforç per preservar el patrimoni, per guardar-lo i per donar-lo a conèixer», de tal manera que «quan es passi la frontera, sigui d’un costat o de l’altre, no solament hi hagi aquesta visió comercial sinó que puguem encuriosir a la persona que ve de fora amb tot allò únic i interessant que tenim al país».

Per aquest motiu, el president de l’associació va instar a «sempre que es pot, s’ha de salvaguardar una casa abans que enderrocar-la», pel fet que «cada vegada que s’enderroca una casa, sigui la quina sigui i si té un cert interès, és una part del nostre patrimoni, de la nostra història i del nostre passat que se’n va; i això ens sap greu». En definitiva, va fer una crida per «guardar el que hem tingut i encara tenim, malgrat que cada vegada sigui menys».

I és que, tal com va defensar Benet, «hi ha racons d’Andorra que són molt bonics i únics, però van perdent la seva autenticitat perquè hi ha molta promoció immobiliària que interessa als inversors estrangers, que només veuen cases antigues i fa que tot el patrimoni se’n vagi en orris». En aquest sentit, el president va mencionar alguns indrets com Engordany, les Bons, Santa Coloma, Segudet, Llorts o Sispony, insistint que «val la pena, no solament que els salvaguardem, sinó que els hi donem una mica més de valor». Al voltant de la darrera població, Sispony, Benet va lamentar que «la depredació immobiliària el fa perillar», fent referència al fet que «cada dia passen camions de gran tonatge per unes carreteres i un poble que no està fet per tenir aquest trànsit, i el fan perillar», assegurant que «en un altre país això estaria totalment prohibit». «Estem convertint un país autèntic en un producte comercial, on tot és vendible i transformable, i penso que això és perjudicar el futur d’Andorra», va manifestar, a la vegada que va incidir, respecte de l’expansió del país, que «crec que estem desenvolupant i construint el país per sobre de la seva sostenibilitat: els recursos hídrics, les cotes verdes... no sé si s’ha tingut en compte».

Recordatori de l’hoteleria

D’altra banda, des de Velles Cases Andorranes proposen que «algun dels hotels emblemàtics d’Andorra es pugui reconvertir en un centre d’interpretació de l’hoteleria andorrana», i així donar-li un nou ús com es va fer amb l’hotel Rosaleda d’Encamp, reconvertit en la seu del Ministeri de Cultura. Aquesta seria, per Benet, la funcionalitat que se li podria donar al Casamanya, tot i que també va fer referència a altres establiments en desús, per exemple alguns de la part alta d’Escaldes-Engordany. Així, segons el president, en aquest espai es podria explicar «tota l’hoteleria andorrana, que va tenir un moment d’auge molt important», recordant que «els primers turistes que vam tenir a Andorra eren banyistes i venien principalment a la part alta d’Escaldes». En aquest sentit, també va animar a les administracions a «fer saber això i donar-li una nova vida, i fins i tot, lligar-ho amb un turisme de balneari complementari a Caldea». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT