PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotels, decebuts però resignats per la pèrdua del Cirque du Soleil

Els allotjaments turístics creuen que els visitants dels concerts no són gent molt «gastadora»

Per Laia Moliné

Un moment de l’espectacle del Cirque du Soleil del 2019.
Un moment de l’espectacle del Cirque du Soleil del 2019. | MARICEL BLANCH
L’ocupació de Setmana Santa segueix caient i es demana recuperar la mobilitat el 9 d’abril

El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va mostrar el seu descontent davant la cancel·lació del Cirque du Soleil per aquest estiu, ja que «estem en la mateixa situació que l’any passat». Tot i així, Pujol va afirmar que «ens ho veien venir, però teníem alguna esperança». De fet, la ministra de Turisme, Verònica Canals, havia comunicat al sector hoteler les complicacions de poder mantenir l’espectacle aquest any pels «assajos que s’han de realitzar amb antelació». D’aquí que després de la notícia la sorpresa no hagi estat tan gran, però de totes maneres suposa una pèrdua pel sector que ara diposita la temporada d’estiu en el Tour de França i l’Andorra Mountain Music. Tanmateix Pujol va remarcar que els anys que sí que s’ha pogut comptar amb l’exhibició del Cirque, l’afluència en els hotels es donava sobretot els caps de setmana i, per aquest motiu confien que no hi hagi una gran caiguda d’ingressos perquè els concerts també es realitzaran el cap de setmana.

L’altra cara de la moneda són els allotjaments turístics. El president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT), Àlex Ruiz, va explicar que aquest és «un nou cop més després de tots els que hem rebut aquest hivern». El descontentament arriba perquè perdre el Cirque du Soleil suposa per Ruiz «perdre un mes sencer». En aquest sentit, l’Andorra Mountain Music (AMM) «no deixen de ser concerts un cop per setmana» i, per tant, pel president de l’AEAT «no pot arribar a substituir el Cirque». D’altra banda Ruiz va explicar que el client o visitant que porten els esdeveniments que s’han programat per aquesta temporada d’estiu, no és gent «molt gastadora». Aquest fet és el que trobaran a faltar en l’àmbit turístic de l’espectacle que s’oferia per la companyia canadenca. Pel que feia al turista que venia a Andorra a veure les actuacions, segons el president de l’AEAT era un «client bo que dormia, consumia als restaurants i comprava als comerços» i ara «l’hem perdut».

D’entre les activitats que Andorra Turisme proposa per l’estiu es troben les proves de l’Ironman i de BTT, per Pujol aquestes són un punt més de la temporada que esperen «facin venir molta gent». Si bé, el que des de la Unió Hotelera esperen és que s’aixequin les restriccions de mobilitat el 9 d’abril o, a tot tardar, a finals d’abril perquè consideren que aquest serà el tàndem perfecte per a salvar tant el que queda d’estació com el període estiuenc. Així doncs, pel director general de l’UHA els esdeveniments previstos al Principat són «correctes» però en el que realment confia és «en les ganes de venir al país que té la gent». Aleshores, si les iniciatives d’Andorra Turisme funcionen i els impediments per venir al país cauen Pujol creu que tindran un «estiu correcte, que vist l’any que portem ja estarà prou bé». Davant la possibilitat que es puguin anunciar noves activitats de cara als mesos de juny, juliol i agost, el director general de l’UHA considera que l’oferta d’Andorra Turisme ja està tota sobre la taula i que només resta esperar a veure si els comuns decideixen fer algun moviment de cara a l’arribada del Tour de França.

Ocupació de Setmana Santa/De nou els hotels i els allotjaments turístics consideren com a nefastes les dades d’ocupació del que portem de Setmana Santa. Tot i semblar que hi hauria un nivell acceptable, aquesta ha anat caient i ara els hotels oberts (16) tenen una ocupació d’un 10,5%, segons Pujol. Pel costat dels allotjaments turístics, van començar amb una massiva arribada de turistes madrilenys, però amb les restriccions es tornen a situar en xifres baixes per poder aguantar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT