PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Andorra compleix set articles d’11 de la Carta Social Europea

La igualtat salarial és una de les tasques pendents del Principat

Per El Periòdic

L’oficina d’inspecció de treball del Servei d’Ocupació en una imatge d’arxiu.
L’oficina d’inspecció de treball del Servei d’Ocupació en una imatge d’arxiu. | Maricel Blanch

El Principat compleix set de les 11 disposicions de la Carta Social Europea (CSE) que fan referència a l’ocupació laboral, la formació i la igualtat d’oportunitats. Així ho va publicar el Comitè europeu de drets socials (CEDS) en les conclusions de l’informe presentat per Andorra sobre l’aplicació dels articles 1.1, 1.2, 1.4, 10.1, 10.3, 10.4, 10.5, 15.1, 15.2, 15.3 i 20 de la CSE en el període comprès entre l’1 de gener del 2015 i el 31 de desembre del 2018. Des de l’Executiu van valorar les conclusions «amb satisfacció, pels avenços que any rere any s’aconsegueixen en l’àmbit dels drets socials». A més, recorden que les dues disposicions considerades de no conformitat pel CEDS «actualment ja serien de conformitat gràcies als canvis legislatius introduïts després de l’avaluació. Les dues disposicions restants no s’han pogut avaluar per manca d’informació, que es podrà proporcionar en els següents informes», van afegir.  

El CEDS avalua el compliment de les disposicions de la Carta Social Europea acceptades per Andorra. En aquest sentit, l’organisme fa una anàlisi d’articles per blocs temàtics en un període de temps limitat de tres anys. La pròxima avaluació tractarà el bloc temàtic de salut, seguretat social i protecció social.
En primer lloc l’informe del CEDS, en les disposicions que el país es troba de conformitat amb la CSE, es refereix al dret al treball i destaca la política de plena ocupació, l’orientació, la formació i la readaptació professionals, així com el dret a l’orientació professional i a la formació professional. També es va avaluar com a positiu l’existència de la formació tècnica i professional, l’accés a l’ensenyament tècnic superior i a l’ensenyament universitari, a la formació i la reeducació professionals dels treballadors adults i a les persones en situació d’atur de llarga durada. A més, hi ha conformitat en relació amb el dret de les persones amb discapacitat a tenir un treball i a rebre formació professional.

Respecte a les dues conclusions de no conformitat, en una el CEDS assenyala que els estudiants, abans de tramitar una demanda d’ajuda financera per realitzar estudis superiors, han de tenir una residència de tres anys. El passat 25 de juny, el Consell General va aprovar la modificació de la llei d’ajuts a l’estudi, suprimint el requisit de residència mínima de tres anys per poder aspirar als ajuts d’ensenyament superior i, per tant, aquesta disposició ja és conforme. L’altra conclusió negativa és relativa al dret a la igualtat d’oportunitats i de tracte en matèria d’ocupació i de professió, sense discriminació basada en el sexe, així com a les obligacions de garantir el dret a una remuneració igual per un treball igual o d’un valor igual. El comitè considera que falten mesures que garanteixin transparència i permetin comparar les feines (entre dones i homes) i cal promoure més la igualtat salarial. El Govern remet al projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes per tal de donar resposta a aquestes inquietuds. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT