PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Llei d’Igualtat crearà un registre per evidenciar la bretxa salarial

El text que es presentarà a tràmit parlamentari projecta la creació de l’Institut Andorrà de les Dones

Per Lídia López

El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, durant la compareixença d’ahir.
El secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va aprovar ahir, durant el Consell de Ministres, el Projecte de llei per a la igualtat efectiva entre dones i homes. El text, reglat en 71 articles i elaborat de forma transversal amb diferents actors de la societat, es presentarà pròximament a tràmit parlamentari per tal de ser aprovat. Entre els principals eixos del reglament s’inclouen: l’establiment d’un registre de la bretxa salarial, la redacció de protocols d’abordatge i prevenció de l’assetjament, crear plans d’igualtat, vetllar per una representació equilibrada de dones i homes, fer més pedagogia social de la matèria, l’establiment de la figura de l’agent d’igualtat, i la creació de l’Institut Andorrà de les Dones. «El Govern ha fet passos significatius en el desenvolupament de la igualtat. Ara s’inicia un pas més en el llarg camí de la igualtat de gènere», va declarar al respecte el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons. 

Entrant al detall dels nous elements que promou la llei, el registre de la bretxa salarial té la voluntat de recollir, de forma anònima, les diferents retribucions per un mateix lloc de treball i poder observar la proporció de la població que pot estar patint aquest detriment. En aquest sentit, Pons va recordar que «hi ha factors que influeixen a la pràctica, com que històricament són les dones les que renuncien a la feina per tenir cura d’un familiar i els homes els que tenen més disponibilitat per fer hores extra», afegint que «no es tracta de perpetuar estereotips, sinó de veure on es produeix la bretxa salarial».

Una altra qüestió que incorpora el projecte de llei és la creació de l’Institut Andorrà de les Dones, que es projectarà com «un òrgan, que de forma autònoma, tindrà les funcions de vetlla i d’impuls de polítiques públiques relacionades amb la igualtat de gènere i acompanyar les administracions perquè tot tiri endavant», va exposar el secretari d’Estat. «La igualtat no és un caprici; hem adquirit uns compromisos. Volem tenir una societat garantista de dret, però també social», va sentenciar. 

Preguntat per la premsa sobre la complexitat del text, Pons va detallar que «és una llei clara i concisa, que no és perfecte, però que millorarà amb el temps», a la vegada que va assegurar que «Andorra necessitava una normativa concreta que desenvolupés la igualtat efectiva». En aquest sentit, el ministre Portaveu, Eric Jover, també present a la roda de premsa, va puntualitzar que «la llei és un pas significatiu», i va afegir que «la nova normativa és extensa però necessària per fer un pas qualitatiu en aquesta matèria».

La Llei d’Igualtat comptarà amb àmbits d’actuació i polítiques molt diversos: la participació social i política, el lleure, joguines i videojocs, la creació artística, l’esport, els cossos especials, o campanyes de sensibilització sobre la violència de gènere, entre d’altres. Així mateix, tal com va puntualitzar el secretari d’Estat, els principals subjectes obligats en la normativa són l’Administració pública, les empreses privades i relacions laborals, i els mitjans de comunicació i empreses de publicitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT