PUBLICITAT

L’arquitecte local exigeix el mateix tracte pel forà

El col·legi creu que és «inacceptable» que els professionals andorrans assumeixin el 100% del que passa en una obra

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu d’una construcció.
Foto d’arxiu d’una construcció. | Tony Lara

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) denuncia que es detecten pràctiques d’«intrusisme» a les col·laboracions entre arquitectes andorrans i professionals del mateix sector que procedeixen d’altres països. Així ho va explicar la degana del COAA, Zaira Nadal, a EL PERIÒDIC. En la mateixa línia, Nadal va afegir que «des del col·legi entenem que ha de ser possible realitzar col·laboracions responsables, ben fetes i que donin seguretat a l’arquitecte autoritzat a exercir al país. L’arquitecte local, però, és el que assumeix el 100% del que pugui passar amb l’obra en qüestió, i això és inacceptable. Els arquitectes forans que vulguin col·laborar amb un arquitecte que exerceix a Andorra han d’assumir la responsabilitat del seu servei». Va explicar, també, que l’efecte que genera aquesta manera de treballar conjuntament és que les col·laboracions sistemàtiques o que assumeixen gran part del projecte «converteixin l’arquitecte andorrà com una eina burocràtica per fer el tràmit, fer quatre comprovacions normatives i assumir la responsabilitat del projecte. Nosaltres considerem que aquestes pràctiques s’han d’evitar».

La degana del COAA, per altra banda, va definir la diferència entre intrusisme i col·laboració i va apuntar que «de moment no està clarament definida en l’àmbit jurídic. Les col·laboracions amb arquitectes o despatxos forans no estan ben regulades». Així, va explicar que s’ha constatat que en pàgines web d’arquitectes forans, aquests s’atribueixen projectes elaborats i executats a Andorra i n’hi ha que tan sols mencionen l’arquitecte andorrà. Igualment, va explicar que des del COAA «s’intenta tenir una visió positiva i demanem responsabilitat als col·legiats, per ells mateixos i pel col·lectiu». També va expressar que des de l’entitat creuen necessari regular les col·laboracions responsables, ja que «si es fan ben fetes comportaran transferència de coneixement i es compartiran les responsabilitats proporcionalment». 

Finalment, a tall d’explicació, Nadal va afegir que «l’intrusisme professional és l’exercici d’activitats professionals desenvolupades per una persona no autoritzada per fer-ho. Per exercir una professió titulada a Andorra cal disposar de la titulació professional oficial i estar col·legiat al col·legi corresponent. Per exemple, si un particular vol dur a terme un projecte amb un arquitecte no col·legiat, simplement no podrà, perquè el comú li demanarà el projecte visat, com es requereix per Llei, i el COAA no el podria visar perquè no està col·legiat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT