PUBLICITAT

El nombre de persones inscrites al servei d’ocupació creix un 15%

El Govern qualifica de «decepcionant» el recurs al Constitucional que va presentar el PS sobre la llei de l’habitatge

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge d’arxiu d’un dels taulells del Servei d’Ocupació d’Andorra.
Imatge d’arxiu d’un dels taulells del Servei d’Ocupació d’Andorra. | Maricel Blanch

El nombre de persones inscrites al Servei d’Ocupació va créixer gairebé un 15% el passat mes de desembre del 2020 respecte a la xifra registrada el mes anterior. Així ho va fer saber el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va tenir lloc ahir a la tarda. En concret, va explicar que «en data de 31 de desembre, vam registrar un total de 1.160 persones inscrites al servei d’ocupació tenint en compte que el mes anterior se’n van registrar 1.011». En la mateixa línia, però, Jover va voler realçar el fet que «aquesta xifra no representa el màxim històric. Per exemple, el mes de maig de l’any passat, hi va arribar a haver 1.761 persones inscrites i en altres moments passats de la pandèmia es van superar les 1.800». Igualment, però, va destacar que el nombre de persones inscrites al desembre «és molt significatiu» i va considerar que és en resposta a «l’impacte econòmic de la crisi i la tensió del teixit econòmic» provocat per la incidència de la Covid-19. Per tot l’esmentat, el ministre Portaveu va considerar que «cal tenir les mesures necessàries a punt per donar possibilitats a tota aquesta gent per garantir el seu poder adquisitiu fins que es constati un rebrot econòmic». També, en el mateix sentit, va considerar «la rapidesa amb la qual el teixit econòmic del país es pot recuperar. Al maig, tal com he dit, estàvem a 1.761 persones inscrites i amb tres mesos vam passar a estar a 900. Si podem posar en funcionament normalitzat l’economia, preveiem una reactivació ràpida que permetrà poder sortir d’aquesta situació de crisi». També va considerar que «hem tingut un increment en les prestacions de desocupació involuntària. El desembre vam registrar a 121 persones al servei mentre que al novembre n’hi havia 112».

En relació amb la recuperació econòmica, Jover va apuntar que des de l’Executiu consideren que la situació «és preocupant» a causa del lligam que té el Principat amb el turisme i les restriccions de mobilitat que els països veïns estan instaurant últimament. Tot i això, va explicar que «no donem la temporada d’hivern per perduda. Estem en contacte constant amb els països veïns per, quan es pugui, reprendre l’activitat». També va explicar que l’Executiu està disposat a emprendre nous programes d’ajuts «per estar al costat dels ciutadans en cas que s’allargui la crisi». 

Finalment, Jover va fer esment al recurs que el Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) va presentar al Tribunal Constitucional sobre la llei d’habitatge qualificant-la d’«ineficaç i inconstitucional». El ministre Portaveu va expressar que «respectem la decisió, és un dret legítim, però mostrem la nostra decepció. El PS hauria de voler trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge i no veiem que a través d’aquest mecanisme s’avanci. A més tindríem el risc de perdre avenços que s’han aconseguit fins ara». Com a exemple, Jover va especificar que a través del programa de rehabilitació, s’han posat 183 habitatges al mercat de lloguer i va destacar la possibilitat que s’ha donat als comuns d’abaixar la cessió del sòl al 0%.

Pròrroga a 53 contractes públics

El Consell de Ministres va aprovar ahir la pròrroga dels contractes de treball de diferents persones que han estat seleccionades a través del Programa de foment de la contractació per donar resposta a la situació generada per la Covid-19 mitjançant el sector públic. El Govern va aprovar el passat 16 de desembre que les contractacions en qüestió, en el marc d’aquest programa, es puguin prorrogar fins al 30 de juny del 2021 en les mateixes condicions. L’objectiu, segons expressen, és limitar els efectes de la situació de crisi sanitària de la Covid-19 sobre el mercat laboral. 

Certificats electrònics gratuïts

El Govern va acordar ahir subvencionar íntegrament per a l’exercici del 2021 els preus públics corresponents als certificats electrònics de totes les modalitats, que tindran cost zero per als usuaris. Tal com va explicar el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, «segons la tipologia, els preus van des dels 29 euros fins als 200 euros, aproximadament. Considerem que disposar d’aquests certificats de manera gratuïta és clau per a la transformació digital i fomenta que cada cop més persones i empreses optin per aquests mitjans».

Foment de la mobilitat a Aixovall

El Govern va adjudicar les obres de la primera fase d’habilitació i senyalització de dos carrils de circulació a la CG-1 prop l’enllaç d’Aixovall. Les obres adjudicades a l’empresa TPL La Coma per un import total de 94.246,98 euros, corresponen a la primera fase del projecte i serveixen per establir el carril reversible a Sant Julià entre Aixovall i el carrer Isidre Valls. Tal com van apuntar des de l’Executiu, el projecte guanya espai enderrocant la part final de la barrera formigonada que separa els carrils deprimits dels que provenen del túnel, sense afectar les voravies actuals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT