PUBLICITAT

El PS acusa el Govern de no explicar la realitat del país

Els socialdemòcrates es mostren preocupats per l’augment de casos de violència de gènere arran de la Covid-19

Per Irene Mas Fàbrega

Pere Baró i Pere López durant la roda de premsa de balanç de l’any 2020 d’ahir.
Pere Baró i Pere López durant la roda de premsa de balanç de l’any 2020 d’ahir. | PS

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) considera que el Govern no explica la realitat als ciutadans en relació amb la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país. Així ho van fer palès ahir el president del grup parlamentari, Pere López, i el primer secretari del PS, Pere Baró. En concret, López va exemplificar l’acusació amb l’afirmació que fins ara creuen que no s’ha fet pública que Andorra és «el novè país del món amb més defuncions per habitant a causa de la Covid-19. Aquesta dada és més elevada al nostre país que a Espanya o a França». També va considerar que la tendència es repeteix amb temes genèrics com són les dades pressupostàries.

Per altra banda, Baró va explicar que un dels temes que deixa l’any 2020 i que preocupa al PS és la constatació d’un augment de casos de violència de gènere sorgits de la pandèmia. En la mateixa línia, va apuntar que «també volem referir-nos als problemes psicològics que ha causat i que segueix causant el context d’alerta sanitària. Un dels motius pels quals no vam donar suport als pressupostos va ser aquest, perquè no es preveu una inversió a favor de la salut mental». En relació amb l’esmentat, Baró va apuntar que «estem segurs que els pressupostos s’hauran d’anar revisant a mesura que passi el temps perquè no s’ajustaran a les necessitats de la ciutadania. Hauran de retrocedir o fer canvis. Creiem que l’Estat ha de tenir present que en aquesta situació s’ha d’endeutar, perquè no podem deixar a ningú enrere».

Els socialdemòcrates van basar gairebé tota la compareixença dedicada a fer el balanç de l’any 2020 a parlar sobre la gestió que ha fet el Govern sobre la crisi de la Covid-19. Especificant, el primer secretari del PS va apuntar que segons el seu parer, d’entrada l’Executiu va entomar la pandèmia amb «incertesa, preocupació i por. El Govern estava desbordat, com a tot arreu. És una situació molt difícil i que no coneixíem». Tot i aquesta entesa, Baró va apuntar que «en tot moment hem ofert mà estesa per col·laborar i desenvolupar un treball conjunt. Amb la primera llei òmnibus se’ns va tenir en compte, però a partir de la segona se’ns va apartar, no ens van escoltar». Així, va considerar que amb cada aprovació de nous paquets de mesures relacionats amb la gestió de la Covid-19 «se’ns demanava un xec en blanc amb propostes amb les quals no creiem i que s’ha demostrat que no són les correctes».

En general, van considerar que «la gestió de la crisi sanitària i econòmica ha sigut negativa» i van justificar-ho explicant que «moltes mesures han deixat a autònoms i a petites i mitjanes empreses a la intempèrie durant molts mesos. Per exemple, als hotelers i als restauradors. Als últims, més enllà de deixar-los sols, se’ls ha acusat i se’ls ha criminalitzat de ser el motiu principal de desencadenament de la segona onada de Covid-19». En la mateixa línia, López va esmentar un seguit de col·lectius que han mostrat que no se’ls havia tingut en compte per a la creació i gestió de les mesures i va referenciar, així, a la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), a l’Associació de Bars i Restaurants, a la Unió Hotelera, a l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) i als sindicats, entre d’altres. En aquest sentit, van explicar que segons la seva sensació, el «Govern està més preocupat per les accions de màrqueting que per la gestió de la crisi», i que aquest fet ha comportat «errors» com l’anunci desmentit de l’arribada de turistes per Nadal.

A tall de resum, López va apuntar que consideren que «tenim un Govern que no està preparat i que li manca lideratge, capacitat de gestió i preparació a dos ministeris fonamentals com el de Finances i el d’Economia. Tenen dues persones al davant que no tenen trajectòria en aquests àmbits i això té conseqüències». També va considerar que des de l’Executiu no s’ha volgut apostar mai pel multilateralisme i que això comporta que hi hagi una manca de contactes i d’interlocutors en l’àmbit internacional. Finalment, va explicar que el fet que l’economia andorrana no estigui diversificada, comportarà que la crisi econòmica que preveuen que precedirà la pandèmia «serà més forta».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT