La vacunació contra la Covid-19 començarà la setmana vinent
Els primers a rebre la dosi seran els residents i els professionals dels centres sociosanitaris
La vacunació contra la Covid-19 a Andorra començarà la setmana vinent. Així ho va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’habitual roda de premsa d’actualització de la situació sanitària i epidemiològica del país que duu a terme el Govern els dilluns: «Ja podem anunciar que la primera ramesa de vacunes que vindran a través de la Unió Europea, en concret, des d’Espanya, ens permetran començar a vacunar la pròxima setmana. Hi ha el compromís del Govern d’Espanya i especificant, el del ministre de Sanitat, Salvador Illa». En relació amb la vacunació, Benazet va aclarir que «voliem començar avançant-nos aquesta mateixa setmana, però veiem que les dosis que s’han posat a Europa són molt minses». Així, va apuntar que en proporció, si a Andorra es posés la quantitat de vacunes que s’han posat a Catalunya, això representaria subministrar-ne 19: «La logística impedeix importar tan poques vacunes al Principat tenint en compte que les circumstàncies del transport són molt complexes».
Tot i que el ministre no va poder concretar la quantitat de vacunes que arribaran aquesta setmana o la vinent al país, va explicar que «calculem que el nombre de vacunes serà suficient per poder començar a cobrir el col·lectiu que vacunarem primer». En aquest sentit, va especificar que aquests seran els residents dels centres sociosanitaris i els professionals de les residències. També va apuntar que gairebé tots els centres en qüestió han desenvolupat estudis serològics als inquilins i treballadors i va explicar que «no vacunarem als residents o professionals que tinguin un estudi serològic positiu»; és a dir, que mantinguin els anticossos de la malaltia actius. En aquest sentit, Benazet va concretar que un 94% dels residents als centres sociosanitaris reserven la immunitat, mentre que entre els professionals de la salut la reserven, aproximadament, un 64% dels treballadors. Per aquest motiu, el ministre de Salut va explicar que «la vacunació als centres sociosanitaris serà molt ràpida. Comptem que durarà un parell de setmanes».
Després, s’estendrà als professionals de la salut de dispositius concrets, segons l’exposició dels mateixos al virus: per exemple, els metges de medicina interna, els d’urgències o els que treballen a l’àrea Covid. Finalment, es vacunarà a les persones grans que viuen a domicilis particulars. També es farà distinció per a les persones que tenen algun trastorn metabòlic: «S’aniran fent crides fins que quedi només la població general, però el protocol de vacunació implica desescalar prioritzant a les persones de més risc i també a les que els donen suport i que estan exposades o poden exposar a les persones que tracten». Benazet també va recordar que al cap de dues o tres setmanes de subministrar la primera dosi, se n’ha de subministrar una segona i va recordar que, per tant, és imprescindible seguir complint les mesures de seguretat establertes.
El ministre també va reiterar que les fonts de subministrament dels medicaments són França i Espanya i el projecte Covax, pel qual el Govern ja va pagar 230.500 euros d’avançament per reservar i adquirir vacunes. La primera remesa, que provindrà d’Espanya, seran les vacunes de la farmacèutica Pfizer, mentre que des de França se subministraran les de Moderna tot i que de moment no han rebut l’aprovació per part de l’Agència Europea del Medicament, amb previsió que ho facin el pròxim 6 de gener: «Després de la primera remesa, aniran arribant vacunes de manera progressiva i arribaran en proporció amb Espanya i França. Covax ens informarà, també, sobre l’arribada d’aquestes. El procés de vacunació durarà uns mesos fins que tinguem gran part de la població vacunada. Comptem que a la primavera haurem cobert un 60% de la població andorrana».
Mobilitat amb Catalunya
Durant la compareixença que va dur a terme la Generalitat de Catalunya ahir al migdia, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va especificar que durant la reunió de l’executiu amb representants del Procicat es va decidir mantenir les mesures relacionades amb la mobilitat impulsades el passat 21 de desembre. En aquest sentit, va explicar que la decisió es va prendre tenint en compte la situació sanitària i epidemiològica del territori i va recordar que es permet la mobilitat només en bombolles de convivència i que es recomana reunir-se, com a màxim, amb dues unitats més. També va constatar que es manté l’hora de toc de queda a les 01.30 hores la nit de Cap d’Any. Les mesures implementades a hores d’ara, doncs, s’allargaran quinze dies més al territori català. Sàmper va recordar, en la mateixa línia, que cal seguir respectant tots els protocols de seguretat tenint en compte que «aquest és un moment de complexitat que hem de saber portar el millor possible».
El Ministeri de Salut registra 54 nous infectats durant les darreres 24 hores
Segons l’última actualització sanitària, el Ministeri de Salut ha registrat 54 nous infectats de Covid-19. Així ho va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va afegir que aquesta xifra eleva el total de casos al país des que va començar la pandèmia als 7.875; 7.018 corresponen a la segona onada. D’aquests, 474 són actius en aquests moments i, per tant, han de seguir un règim d’aïllament domiciliari fins a obtenir un resultat negatiu a una altra prova diagnòstic. Les defuncions es mantenen en 83; 30 corresponen a la segona onada. Pel que es refereix a la pressió sobre el sistema sanitari, Benazet va explicar que actualment hi ha 18 persones ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Del total, 15 són a planta i tres requereixen els serveis específics de la Unitat de Cures Intensives (UCI); dos d’aquests necessiten ventilació mecànica. Finalment, pel que es refereix a la població escolar, el titular de Salut va informar que actualment hi ha 25 aules que es troben sota un règim de vigilància activa, set estan confinades completament i 18 tenen algun alumne aïllat.