PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotelers plantegen allargar els ERTOs fins al 30 de juny del 2021

Al Pas de la Casa confien que l’obertura de les pistes animi a més francesos a creuar la frontera

Per Lídia López

Residents i alguns francesos passejaven ahir a la tarda per l’avinguda Carlemany.
Residents i alguns francesos passejaven ahir a la tarda per l’avinguda Carlemany. | El Periòdic

La primera finestra de les vacances de Nadal ha estat marcada per la decisió a darrera hora per part de la Generalitat de no permetre als seus ciutadans accedir a Andorra per fer turisme. Per aquest motiu, segons va assegurar la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, «la majoria d’hotels demanarà allargar els ERTOs fins al 30 de juny per curar-se en salut». I és que, després d’una primera posada en marxa de la maquinària hotelera a mig desembre davant del que semblava ser una «reobertura imminent», el sector es va afanyar a retornar als seus treballadors a la suspensió temporal, i ara està més pendent de poder incloure’s en els requisits del nou decret a partir del dia 1 de gener que no pas de poder tornar a treballar amb normalitat. 

«A una setmana del 21, teníem tots els plannings buits, i els clients de tota la vida anul·laven les reserves i les traslladaven a les mateixes dates de l’any vinent», va declarar Canut. La també responsable de l’hotel A Casa Canut, va reconèixer que ha estat una situació totalment inusual, ja que «ens hem passat el Nadal a casa quan normalment el passem treballant». «El sector no va de cap manera perquè la majoria estem tancats», va lamentar Canut.

En qualsevol cas, la presidenta d’AHA va recordar que la campanya de Nadal és vital pel sector, ja que «és l’època que ens permet fer el coixí al qual podem recórrer i resistir als mesos més fluixos».

Per tot plegat, segons Canut, Andorra Turisme està pensant en posposar la campanya promocional destinada als països veïns i anunciada fa unes setmanes, ja que «no té sentit si no pot venir ningú».

Més moviment al Pas 

De fet, els comerciants del centre coincidien en el diagnòstic de la presidenta de l’AHA, i apuntaven a uns dies atípics i de poca afluència als establiments, si bé el responsable d’una botiga d’electrònica va reconèixer que des del juliol, els turistes francesos s’acosten més sovint a la vall central. En aquest sentit, des del Pas de la Casa, el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, va explicar que al poble els comerciants estaven «contents» davant de la major arribada de visitants francesos, si bé reconeixia que encara no hi ha normalitat, en especial a efectes del toc de queda al país gal que buida de compradors els comerços a mitja tarda. 

En qualsevol cas, Carrié es mostrava esperançat que l’obertura de les estacions d’esquí el pròxim dissabte ajudi a portar més turisme i a donar més sensació de normalitat al Pas.

Més restriccions a Catalunya  

I pel que fa a la frontera dels sud, tot apunta que avui la Generalitat imposarà majors restriccions a les actuals per la tendència negativa de la pandèmia. En una entrevista a RAC-1, el conseller d’Interior català, Miquel Sàmper, va assegurar que malgrat que la gent havia respectat majoritàriament les directrius, les mesures al voltant de la mobilitat s’hauran de retocar. «En base a la taxa de reproducció, estem en una línia d’anar enrere i ens hem de plantejar què fer perquè la situació és dolenta a nivell sanitari», va declarar. 

Dos nous ingressos a l’hospital fins als 16

La darrera actualització epidemiològica feta pública pel Govern indicava que els pacients tractats a la planta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell havien augmentat en dues persones. D’aquesta manera, les persones ingressades en aquesta àrea eren ahir un total de 16, mentre que a l’UCI es van mantenir en les mateixes dades que dissabte: tres persones ingressades, dues de les quals sota ventilació mecànica. Entrant al detall de la resta d’informació sanitària, el total d’infectats per la pandèmia del coronavirus al Principat des del març s’elevava a 7.821 persones, amb 15 casos més des de la darrera actualització. En concret, 6.964 d’aquestes corresponia a la segona onada del virus. Pel que fa als casos actius, s’havia reduït la xifra respecte de la jornada anterior en 21 persones, fins als 450. Les dades més positives del balanç van ser, en primer lloc, que no s’havia hagut de lamentar cap més víctima i les defuncions es mantenien en les 83, i també, les 36 noves altes de la malaltia que sumaven ahir 7.288 al llarg de la pandèmia. Finalment, en relació amb la població escolar, havia crescut lleugerament la incidència amb vuit aules més sota vigilància activa fins a les 27, i també eren 27 les aules en vigilància passiva, una més que dissabte.

PUBLICITAT
PUBLICITAT