PUBLICITAT

Dos tests d’antígens per persona a les farmàcies i als laboratoris

El Govern determina que es limita la venda de proves als residents i als transfronterers

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA/CEsteve

Els tests d’antígens destinats a la detecció de la Covid-19 que es posen a la venda avui a les farmàcies i als laboratoris, estaran limitats pel que es refereix a l’adquisició, a dos per persona.  Així ho va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que en la mateixa línia va explicar que tan sols podran comprar aquest tipus de proves diagnòstiques els residents i els transfronterers que treballen al país. Per controlar les persones els adquiriran i la quantitat reglada, Benazet va explicar que els establiments distribuïdors hauran d’emplenar un registre i va afegir que el sistema d’ús de tests ràpids «és una eina auxiliar que se suma a les altres mesures de prevenció que ja estan instaurades al país i que estan destinades al control de la pandèmia» i que han de ser un punt de suport al «seguiment de manera escrupolosa» dels protocols durant les festes de Nadal.

El ministre de Salut va informar, també, que les proves en qüestió que venguin les farmàcies i laboratoris hauran d’estar homologades i, entre altres requisits, hauran de garantir que la sensibilitat i l’especificitat que proporcionen és superior al 90%. Per altra banda va afegir que si una persona és positiva a una d’aquestes proves, estarà obligada a quedar-se a casa aïllada fins a obtenir el resultat d’una prova TMA que s’haurà de fer després de posar-se en contacte amb el metge de capçalera. 

En la mateixa línia, Benazet va apuntar que s’ha ampliat el contracte del servei d’atenció telefònica en relació també amb els dies de festes de Nadal, perquè preveuen un augment de consultes. Finalment, va apuntar que per les dates esmentades, el Govern està treballant en un protocol específic pels interns a les residències de gent gran i va especificar que «s’està ultimant la permissivitat de sortides. El que sabem segur és que seran sortides per passejar amb la família o per compartir un àpat, però el que no creiem és que la majoria de centres pugui autoritzar la sortida per pernoctar fora de la resistència».

Actualització sanitària

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Benazet va actualitzar les dades sanitàries relacionades amb la incidència de la Covid-19 al país. En aquest sentit, va apuntar que durant les últimes hores s’ha detectat un total de 32 nous casos. També va concretar que el total d’infectats registrats al país des que va començar la pandèmia el març d’aquest any ja s’eleva als 7.436 i que les persones que tenen el virus actiu en aquests moments i que per tant, han de complir aïllament són 548. D’aquestes, 23 es troben ingressades a planta a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i dues són a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Només una persona requereix ventilació mecànica. El ministre de Salut també va destacar que el nombre d’altes que s’han donat des de l’inici de la pandèmia és de 6.819 i que el nombre de defuncions es manté en 79.

Benazet va apuntar que, fent balanç, s’ha constatat que la corba de casos diaris mostra una disminució amb petits repunts tot i que la taxa de reproducció (Ro) creix i se situa al 0,99. També va recordar que el país es troba a un nivell d’entre 2 i 3 de risc.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT