PUBLICITAT

Poc turisme al Pas tot i el relaxament de mesures de mobilitat a França

Els comerciants noten un petit repunt de l’afluència de visitants

Per Irene Mas Fàbrega

Un carrer del Pas de la Casa.
Un carrer del Pas de la Casa. | Arxiu ANA

Ahir es van aixecar les restriccions de mobilitat a França que fins ara no permetien que els ciutadans gals accedissin a Andorra i que també limitaven la mobilitat dels andorrans cap a l’altra banda de la frontera. Les mesures decretades per part del govern del país veí fa aproximadament dos mesos, tenien l’objectiu d’evitar l’expansió de la Covid-19 arreu dels països veïns i, sobretot, evitar l’entrada del virus a França.

Amb la represa de la permissivitat de moviment entre els dos territoris, però, Jean Jacques Carrié, president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, es va mostrar decebut en declaracions a EL PERIÒDIC i va expressar que «hem notat que hi ha més afluència de persones passejant pels carrers i comprant als establiments del poble, però és poca més gent de la que ja pujava la setmana passada o l’altra», quan es va permetre el pas dels residents a l’Arieja i els Pirineus Orientals. En aquesta línia, també va apuntar que el moviment de cotxes a la frontera francoandorrana «no ha tingut res a veure amb el que vam constatar el maig passat, quan es va permetre la mobilitat després de la primera onada de coronavirus al país i es van formar cues quilomètriques d’entrada i de sortida durant dies».

Igualment, Carrié va explicar que davant la represa de l’activitat econòmica a la zona esmentada, que s’està donant molt a poc a poc, «tant els comerciants com els hotelers tenen l’esperança posada sobre el cap de setmana», tot i que els últims han notat un lleuger repunt en relació amb les reserves als establiments turístics. En la mateixa línia va apuntar que «volem veure què passa a partir del dissabte i esperem anar recuperant els visitants de mica en mica», sobretot tenint en compte que part de la temporada d’esquí es veurà truncada a causa de les restriccions. 

També va informar que seguint la tendència dels visitants francesos que ja podien accedir al país des del 5 de desembre, la majoria de persones que ahir van arribar al Pas, en general ho feien a primera hora del matí per adquirir tabac i alcohol i que la seva estada era curta, tenint en compte que la normativa vigent al país veí en relació amb la gestió de la Covid-19 dictamina que els ciutadans han de restringir d’una manera molt específica la mobilitat a partir de les 20.00 hores. Carrié va explicar que en relació amb el mateix, a partir de les 16.00 hores, aproximadament, els turistes ja marxen.

Establiments oberts

El president d’Iniciativa Publicitària va afegir, també, que gairebé la totalitat dels establiments comercials que conformen el teixit econòmic del Pas de la Casa ahir van tornar a apujar les persianes després d’aquest temps de parada forçada de l’activitat a causa de la incidència de la Covid-19, de la mateixa manera que ho van fer els d’Andorra la Vella, i va considerar que és possible que l’anunci del cap de Govern, Xavier Espot, sobre el retorn a la normalitat amb la qüestió del tabac i el fet que se segueixi aplicant l’acord duaner, esdevingui un incentiu més perquè els turistes francesos visitin el Principat ja que poden tornar a creuar de manera legal per la frontera dos cartrons de tabac, i no els dos paquets amb què ho van restringir durant la setmana passada.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT