PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Es limita a 10 persones i dues trobades les reunions de Nadal

El Govern facilitarà un autotest d’antigen gratuït a cada resident a partir dels sis anys

Per Lídia López

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern ha establert que, entre els dies 24 de desembre i 6 de gener, es podran celebrar un màxim de dues reunions, on el nombre límit d’assistents serà de 10 persones, a comptar també els menors d’edat. Aquestes trobades es podran dur a terme tant a domicilis com a restaurants, on s’han establert unes jornades específiques on es poden permetre aquest nombre excepcional d’assistents: el 24, el 25, el 26 i el 31 de desembre, i l’1 i el 6 de gener. Aquestes hauran de ser als migdies, excepte les del 24 i el 31, que seran a la nit i es permetrà als locals de restauració obrir fins a les 01.00 hores.

Els encarregats d’exposar ahir els detalls del protocol de Nadal van ser el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que també van recalcar que aquest podrà ser modificat en cas que la situació epidemiològica empitjori. «És una aspiració legítima dels ciutadans la de retrobar-se amb les seves famílies», va considerar al respecte Espot.

Un dels altres elements que recull el protocol és seguir implementant l’estratègia de la diagnosi com una de les principals eines per al manteniment estable de les dades sanitàries, per això, l’Executiu demana que les persones es realitzin un test d’antigen abans d’aquestes trobades. En aquest sentit, el Govern facilitarà un autotest a cada persona resident de més de sis anys, de tipus nasal, per tal que la ciutadania pugui implementar aquesta mesura. A més, oferirà dispositius a mode d’StopLab perquè les persones amb dificultats puguin rebre atenció a l’hora de fer-se’l. Les administracions estan acabant de definir l’operativa d’aquesta mesura, si bé el ministre va avançar que es publicaran uns tutorials amb instruccions per realitzar-se bé el test. De fet, el cap de Govern també va assegurar que es reforçarà el conjunt del sistema de cribratge del país per evitar al màxim el temut rebrot de gener.

Així mateix, per tal que els ciutadans puguin fer-se el test en les dues trobades que poden fer, s’està intensificant amb les farmàcies l’aprovisionament de les proves.

D’altra banda, Benazet també va reiterar les mesures per celebrar les reunions amb el menor risc: ús de la mascareta quan no es consumeix, guardar les distàncies, ventilar freqüentment i evitar compartir estris. I paral·lelament, també va reiterar que un resultat negatiu no eximeix del compliment de les mesures perquè no assegura totalment que no hi ha una infecció, sinó que la càrrega viral del moment no és tan infectiva.

Espanya programa la vacunació  

D’altra banda, ahir el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, va anunciar que la voluntat és començar a aplicar les primeres dosis de la vacuna el 4 o el 5 de gener. En aquest sentit, i preguntat per la premsa, Benazet va apuntar que si el país veí ja disposa de vacunes, és possible que també en faciliti a Andorra en unes dates similars, gràcies a l’acord al qual van arribar. D’aquesta manera, un cop disposin del vistiplau de l’Agència Europea del Medicament (EMA), el ministre va assegurar que «començarem a administrar-les tan bon punt les tinguem».

Encara vinculat a Espanya, el Govern seguia a l’espera d’una resposta per part de la Generalitat sobre l’assimilació del Principat a la regió sanitària de l’Alt Pirineu.

Baixen els actius  

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, el ministre de Salut va reportar 44 nous positius en Covid-19 respecte de la jornada anterior, elevant el total d’infectats en les 7.382 persones, 6.524 de les quals corresponents a la segona onada. No obstant això, els casos actius s’havien reduït en 33 persones fins a les 597. D’aquests, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell eren 19, 16 a planta i tres a l’UCI, un d’ells ventilat. D’altra banda, el nombre de defuncions era de 79, i les altes se situaven en les 6.706.

De fet, el darrer i lleuger repunt del nombre de casos per dia, havien fet créixer la taxa de reproducció a 0,91, si bé es tractava encara d’una xifra que no implicava perill imminent de rebrot important.

En relació amb la població escolar, ahir hi havia 26 aules en vigilància activa, 12 de total i 14 de parcial, i 48 aules en vigilància passiva. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT