PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les estacions no obriran fins «com a mínim» al mes de gener

Ski Andorra assegura donar ple suport a la decisió del Govern perquè «no tenim alternativa»

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern i el president d’Ski Andorra, ahir a la tarda.
El cap de Govern i el president d’Ski Andorra, ahir a la tarda. | SFGA / C. Esteve
Espot admet ser conscient de les conseqüències, però considera que cal ser «lleials» amb Europa

Les estacions d’esquí del país no obriran fins «com a mínim» al mes de gener. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, acompanyat del president d’Ski Andorra, Francesc Camp, en una compareixença d’urgència. «Som conscients de les conseqüències econòmiques i socials que es poden produir, però tenim la convicció que en el context actual és la millor decisió que podíem prendre», va afirmar Espot. I Camp va afegir: «Ha estat una decisió molt difícil, però no tenim alternativa. Donem ple suport al Govern». A més, el president d’Ski Andorra, i cònsol major de Canillo, va reconèixer que aquest és «un moment clau» per a l’economia turística i que només entre els mesos de desembre i gener es genera un 30% de la facturació total, de manera que «esperem a partir de l’obertura  tenir una temporada relativament normal i acceptable que ens permeti pagar les despeses. Amb això ja ens donaríem per satisfets.

Tant Camp com Espot van admetre que la decisió «s’ha precipitat» arran de l’anunci de l’empitjorament de la situació epidemiològica a Catalunya que no permetrà passar de fase i, per tant, «l’aixecament perimetral previst pel dia 21 es complica». Així mateix, el cap de Govern va considerar que «hem de ser lleials amb la majoria de països europeus, especialment a França, a qui li devem tantíssim i que tants esforços ha fet pel nostre creixement econòmic». 

Tot i que, «com res en aquesta pandèmia», la resolució no és «inamovible, sí que és «madurada i consensuada» principalment amb totes les estacions, amb la síndica general i tots els grups parlamentaris. Tanmateix, Espot ja ha informat al representant del copríncep francès, Emmanuel Macron, l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, i altres autoritats catalanes i aragoneses. Ara bé, Camp va prometre que «si podem obrir la primera setmana, no obrirem la segona i si podem obrir a mitjan mes, no obrirem a finals». Tot i que en aquests moments no hi ha damunt la taula la possibilitat d’obrir una part de les estacions només pels residents («és una demanda massa petita per l’obertura que suposa»), Camp no va descartar l’opció «d’intentar fer alguna cosa» més enllà de l’esquí alpí, mentre que Espot va alertar que abans caldrà analitzar tots els punts per prendre una «decisió d’ordre global» que determini un control d’allò que es pot fer i que no.  

Amb tot, des de l’Executiu esperen que en els pròxims dies es materialitzi la integració d’Andorra a la regió sanitària de l’Alt Urgell per facilitar la mobilitat a ambdues bandes de la frontera, ja que més enllà de les relacions econòmica i política es tracta d’una «qüestió emocional» per a molts ciutadans.
 

Vacances abans de treballar

Pel que fa a la planificació laboral dels treballadors dels camps de neu, Camp va explicar que, com mínim a Ensisa, el pla d’integració de temporers ja ha començat i que probablement se’ls oferirà fer vacances mentre no hi hagi activitat amb la voluntat de no rescindir ni modificar cap contracte. 

A les petites i mitjanes empreses que viuen entorn de l’esquí, el cap de Govern els va prometre que tant l’Executiu com els set comuns «estaran al seu costat». Així, aquest matí és previst que s’aprovi al Consell General la prorrogació dels ERTOs i altres prestacions socials per sis mesos més, tot i que cal recordar que actualment els negocis de temporada, com les estacions d’esquí, no s’hi poden acollir, una norma que podria canviar si a partir de l’1 de gener encara no hi ha data concreta d’obertura definitiva. 
 

Una nova mort eleva les defuncions a 77 per coronavirus

En les darreres 24 hores s’ha registrat una nova defunció que situa els decessos totals per coronavirus des de l’inici de la pandèmia al país en 77. Tal com va informar l’Executiu, es tracta d’un pacient que es trobava ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI). D’altra banda, des d’aquest dimecres s’han registrat 62 nous contagis que eleven la xifra de casos totals a 6.904, 6.046 dels quals corresponen a la segona onada. En aquests moments resten 762 casos actius i el nombre d’altes ja se situa en 6.066. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 20 persones ingressades, 16 de les quals es troben a planta. Així, a l’UCI hi ha quatre pacients, tres dels quals sota ventilació mecànica. Cal destacar que a la planta Covid-19 habilitada al Cedre continua sense haver-hi cap resident ingressat des de fa diverses setmanes. Finalment, pel que fa a la població escolar, 41 aules estan sota vigilància activa, 12 en aïllament total i 29 en parcial, a banda de 26 classes sota vigilància passiva. Pel que fa a la taxa de reproducció del virus (Ro) es manté des de fa un parell de dies per sota d’1, a 0,96 punts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT