PUBLICITAT

Brot entre el personal del SAAS i alguns pacients

Salut detecta un infermer, cinc auxiliars, un estudiant i dos pacients infectats

Per Irene Mas Fàbrega

El cap de Gover, Xavier Espot, durant l'actualització sanitària.
El cap de Gover, Xavier Espot, durant l'actualització sanitària. | SFGA/CEsteve

Segons van fer saber fonts del SAAS i tal com va refermar més tard el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els cribratges usuals que es duen a terme al personal sanitari de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell han permès detectar la infecció de la Covid-19 en set treballadors del centre i dos pacients de medicina interna. Benazet, en referència a l’esmentat, va apuntar que l’increment de casos ingressats a l’hospital durant les últimes hores «correspon al brot que hi ha hagut a l’àrea de pal·liatius». El ministre va explicar, també, que els pacients, que han estat traslladats a la planta on hi ha ingressada la gent afectada per la pandèmia, estan passant la malaltia amb símptomes lleus, mentre que els professionals de la salut i l’estudiant són casos asimptomàtics. 


Benazet també va concretar, en referència al mateix, que s’han fet tres cribratges sobre el col·lectiu de treballadors del centre durant la setmana «per seguir el brot i aquest ha estat el resultat. En cap cas el contagi correspon a actituds imprudents». En aquest sentit, va recordar que «tenim el fenòmen dels grans contagiadors: entre un 10% i un 20% són capaços d’infectar fins al 80% restant».

Brot al centre penitenciari

El titular de Salut també va fer esment al brot que s’ha constatat al centre penitenciari. Els cribratges periòdics han permès, allà també, identificar a 10 treballadors i a 5 interns que estan passant el virus. Igualment, Benazet va apuntar que actualment «s’està examinant la possible cadena de transmissió. Deixem que el rastreig doni els seus fruits i que l’àrea dedicada al mateix ens aporti resultats».

Brots als centres educatius

En relació amb la incidència de la Covid-19 als centres educatius del país, Benazet va informar que a data d’ahir n’hi havia 35 classes sota un règim de vigilància activa, 12 aules que segueixen un confinament parcial i, finalment, 12 que estan confinades totalment.


En la mateixa línia, el ministre de Salut va explicar que el cribratge escolar massiu començarà, a principis de desembre, seguint un mètode progressiu. Així, va apuntar que qui es sotmetrà primer a les proves de detecció de la tipologia d’antígens seran els professors i els alumnes de batxillerat universitari i de formació professional. Més endavant, quan es disposi de tests d’antígens que funcionin a través de la saliva i que per tant, «són menys invasius», es cribarà a la resta de població escolar d’edats més petites. Aquesta segona fase del procés es desenvoluparà, segons les previsions, a partir de la segona quinzena de desembre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT