Search
Close this search box.
Irene Mas Fàbrega

Salut veu «dades esperançadores» en l’evolució de la pandèmia

El ministeri registra 42 positius en 24 hores i la taxa de reproducció baixa a 0,91 punts

En el context d’actualització de dades sanitàries que duu a terme el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, tres vegades a la setmana, va anunciar que el país es troba davant de xifres que, «de manera progressiva», cada vegada són més bones. De fet, el ministre va expressar que «les dades que donem avui són esperançadores. Si mantenim la tendència a la baixa i la capacitat de diagnòstic, veiem amb bona perspectiva el mes de desembre». Així mateix, va considerar que «cal seguir amb corresponsabilitat per mantenir la tendència a la baixa i per a ser qualificats com un país que està gestionant molt correctament la crisi sanitària», i va considerar que mantenir la pressió sanitària a la baixa «és un deure ciutadà però també pels professionals sanitaris». 

Benazet va concretar que en relació amb la incidència del virus durant les últimes 24 hores, el ministeri ha registrat 42 nous positius. Tot i que la dada va a la baixa en comparació amb les facilitades al llarg dels últims dies, el titular de Salut va apuntar que «cal tenir en compte que hi ha oscil·lacions cada dia que estan influenciades per aspectes com les variacions en el nombre de proves que es fan i en el temps d’obtenció dels resultats de les mateixes». Tot i això, va apuntar que actualment, la mitjana de positius diaris al Principat calculada en un període de cinc dies és de 69,4 i que durant els darrers tres dies ha estat de 63. En la mateixa línia, Benazet va apuntar que la taxa de reproducció del virus se situa, en aquests moments, en 0,91 punts, fet que significa que per cada 100 persones infectades, se’n contagien 91 de mitjana. 

Pel que es refereix a l’actualització de la resta de dades, el ministre va explicar que actualment hi ha 1.008 actius i que ja s’han donat 4.830 altes des de l’inici de la pandèmia, 4.025 corresponents a la segona onada. Finalment, va constatar que el nombre de defuncions a causa de la Covid-19 és de 76 i que 23 sobre el total corresponen al segon període de pic de pandèmia al país. 

En la mateixa línia, el ministre va explicar que la pressió sanitària és, també bona encara que a la Unitat de Cures Intensives (UCI) és més difícil de fer baixar «perquè els pacients romanen molt temps sota ventilació mecànica». Així, va apuntar que hi ha 15 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Merixell, però que actualment l’àrea Covid-19 del centre sociosanitari del Cedre ja no acull cap pacient amb el virus: «Tant el brot del Cedre com el de Salita estan controlats i això és una notícia excel·lent». També va apuntar que «el 28 d’octubre teníem a 70 pacients ingressats. Per tant, estem veient que tot esforç té la seva recompensa i que les mesures estan donant bons resultats».

Tests d’antígens a disposició

El ministre de Salut va explicar, per altra banda, que des de mitjans de la setmana passada els ciutadans ja es poden fer tests d’antígens que poden adquirir a laboratoris o a farmàcies. També s’han començat a realitzar a professionals d’algunes empreses voluntàries. Va concretar, en aquest sentit, que el test d’antígens indica si hi ha existència del virus, o no: «Tenen molta sensibilitat a la fase infectiva de la malaltia però els resultats són efímers. És un test molt útil per moure’s en ambients amb prevenció i el resultat s’obté de manera immediata». En la mateixa línia, va explicar que aquest tipus de prova serà la que es durà a terme sobre el 40% de la població de manera setmanal. 

Més a prop de la vacuna

Benazet també va apuntar que davant l’anunci que la vacuna que està elaborant la farmacèutica Moderna té una efectivitat davant del virus de prop del 95%, l’Executiu té sobre la taula contactar amb l’empresa subministradora. Igualment, va explicar que tot i que considera que la notícia és «excel·lent, l’efectivitat es calcula sobre una mostra molt petita» i va apuntar que «no hi ha massa diferències entre unes vacunes i les altres». De totes maneres, va assenyalar que «durant el primer trimestre del 2021 tindrem la possibilitat de vacunar a part de la població, començant per les persones més vulnerables i el personal sanitari i, després, baixant per la piràmide poblacional» i va considerar que aquest element, amb les proves diagnòstic i d’altres mètodes que encara no han sorgit «ens permetran fer vida cada vegada més normal i limitar la propagació del virus». Finalment, va apuntar que cal que la societat percebi el fet de vacunar-se com un mecanisme que servirà de barrera per l’avanç de la pandèmia.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu