PUBLICITAT

L’APBI creu que els propietaris estan fent un «sobreesforç» econòmic

Apunten que el sector ha assumit gran part de les despeses de les suspensions de lloguer durant la pandèmia

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de locals comercials en lloguer i en venda.
Foto d’arxiu de locals comercials en lloguer i en venda. | SERGI PÉREZ

L’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI) considera que el sector que agrupa està fent un «sobreesforç, fins i tot quan l’activitat s’ha anat recuperant». Així ho va expressar el seu president, Pasqual Gràcia, que va apuntar que «s’ha de reivindicar que el nostre sector ha estat dels que més esforç ha fet, ja que ha assumit una part molt important de les despeses derivades de la crisi de la Covid-19, a causa de les suspensions de lloguer que es van produir». En aquest sentit, va explicar que «estem satisfets perquè la campanya d’estiu va funcionar molt millor del que podíem esperar durant el mes d’abril o al maig. Hi ha hagut molta afluència, els negocis han funcionat i ens n’alegrem, perquè per tal que el propietari es guanyi la vida, l’inquilí també se l’ha de guanyar», però va apuntar que «tot i que les facturacions van ser molt bones, durant aquest període els propietaris, per llei, seguíem amb uns lloguers reduïts».


En relació amb l’anterior, Gràcia va expressar que esperen que això es tingui en compte de cara a futures restriccions: «El pes de l’esforç que ha fet el sector dels propietaris ha estat fins i tot superior al que hauria d’haver estat». També va considerar que «entenem que si durant el mes d’agost, per exemple, l’afluència de visitants va ser molt superior a la prevista, es va facturar més del previst i també estaven vigents les ajudes, potser això ha servit per generar un coixí suficient per fer front a un mes de novembre complicat».

Renegociació de contractes

Mitjançant un comunicat, el diumenge l’Associació Eix Central (AEC) va explicar que de nou, creuen que «calen mesures d’impacte en relació amb les rendes dels locals per al negoci». En aquest sentit, tal com va apuntar la presidenta de l’AEC, Sònia Yebra, «demanem que s’apliqui la mateixa mesura que es va aplicar durant l’anterior crisi econòmica, consistent en la supressió del preavís i la indemnització per resolució anticipada dels contractes de lloguer de locals per a negoci». També va afegir que «aquesta mesura incentivaria de forma real la renegociació de contractes» i va apuntar que «considerem que actualment hi ha una situació pitjor que la que hi va haver el 2009». Així, va concretar que la petició la fan a l’Executiu central «perquè posi en marxa alguna ajuda destinada als propietaris» i va explicar que recentment l’AEC s’ha posat en contacte amb l’APBI mitjançant «una carta on demanàvem corresponsabilitat. La seva resposta va ser que, de manera individual, cada llogater regularà els preus amb els seus inquilins», segons va confirmar Gràcia, que va afegir que «les nostres posicions no són exactament les mateixes. Els hem comunicat que creiem que el més adient en aquest cas és incentivar a buscar cost concret entre propietari i inquilí per cadascuna de les situacions perquè creiem que la casuística és tan diversa que una normativa genèrica difícilment ens satisfarà a tots».

Evolució dels preus de lloguer

Gràcia va explicar, per altra banda, que la incertesa que genera la Covid-19 fa «molt difícil» fer previsions sobre l’evolució dels preus del lloguer a la llarga. Tot i això, va apuntar que «normalment, la naturalesa d’aquest sector és que sigui força estable i que quan hi ha grans pujades o baixades en l’àmbit econòmic, sobre els lloguers es noten molt més tard». També va fer referència al marc legal que empara els preus, que comporta que «no hi hagi moviments».


Igualment, Gràcia va afirmar que arran de la crisi sanitària i econòmica, «hi ha hagut un impacte en els lloguers residencials en resposta a les mesures decretades pel Govern sobre la gent afectada per Suspensió Temporal de Contracte Laboral (STCT)» però va apuntar que creu que la gent «està o bé conservant els llocs de treball, o bé tenen expectatives de recuperar-lo si l’han perdut de manera temporal. No tinc constància de contractes de lloguer rescindits i tampoc hi ha hagut menys renovacions fora de l’habitual». També va explicar que «el volum de contractes nous és molt petit, bàsicament perquè actualment, els contractes s’han de renovar de manera automàtica i obligatòria».

PUBLICITAT
PUBLICITAT