PUBLICITAT

La construcció d’obra nova és a l’expectativa de l’avenç de la Covid

L’Acoda preveu que a partir de l’any que ve es començi a notar l’afectació de la crisi sanitària

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d'arxiu d'unes obres a Andorra la Vella.
Foto d'arxiu d'unes obres a Andorra la Vella. | Maricel Blanch

La construcció d’habitatges comença a notar la desacceleració en relació amb la incidència de la pandèmia de la Covid-19 al país. Tot i això, des de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), expliquen que els projectes de construcció que s’havien engegat o que ja estaven en funcionament abans que comencés la crisi sanitària s’estan desenvolupant de totes formes. Així ho va assenyalar la gerent d’Acoda, Mònica Dalmau, en declaracions a EL PERIÒDIC: «Actualment, el nostre sector està funcionant relativament bé vist que els projectes i les millores que estaven en marxa s’han continuat i alguns estan en procés de finalitzar-se. Malgrat això, el fet d’haver de respectar totes les mesures i les restriccions decretades pel Govern ens alenteix una mica el funcionament de la feina que nosaltres tenim entesa com a normal. Igualment, tenim molt clar que el que pot venir els següents anys serà conseqüència de com vagi afectant i com es desenvolupi la situació al país. Nosaltres, doncs, posem més atenció en què pot passar l’any vinent que no pas sobre el que està passant ara».


En aquesta línia, Dalmau va afegir que de moment, per parlar de l’evolució de la pandèmia i del que pot comportar la mateixa, des del sector volen ser «molt prudents. Dins del sector es poden fer previsions, perfilar, de mica en mica, el que va venint i controlar el que tenim en cartera». Així, va apuntar que l’àmbit privat «va tirant». Dalmau va apuntar també que des de l’associació consideren que de tots els sectors econòmics que desenvolupen la seva activitat al Principat, el de la construcció «seria un dels que ha patit menys les conseqüències de la pandèmia». Així, va explicar que després dels mesos de confinament, es va reactivar i des de llavors, s’ha treballat amb l’expectativa de «si les coses seguirien, o no, o com a mínim, si podríem continuar amb tota l’obra que nosaltres ja teníem en marxa».


Pel que es refereix a l’obra pública, que controla el Govern i els comuns, la gerent de l’Acoda va explicar que «és una altra història. Evidentment està sortint perjudicat de la crisi sanitària i econòmica que està deixant la pandèmia de la Covid-19 al país. Tot el sector públic ha vist retallats els seus pressupostos tot i que la voluntat de les administracions, tant de la central com de les parròquies, en reunions han expressat que la seva intenció és seguir apostant per la inversió pública». 


Tot i això, Dalmau va apuntar que molts dels projectes que formen part del sector «i que s’havien considerat importants, no s’han pogut tirar endavant». I va afegir: «Hi ha hagut unes retallades que ens preocupen. És clar que una crisi sanitària afecta a la parapública perquè s’alteren tots els pressupostos de l’Administració». Per aquest motius, els contractistes creuen que «és important analitzar i trobar mecanismes com, per exemple, col·laboracions publicoprivades; aprofitar l’interès públic i combinar-lo amb la necessitat del privat, el poder treballar plegats i fer ús de concessions que són de domini públic per poder tirar endavant projectes...» En resum, «fer col·laboracions que ens permetin seguir endavant», va sentenciar Dalmau.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT