PUBLICITAT

Viladomat reitera que s’haurien de fer tests «d’origen» als turistes

Creu que cal evitar gestionar possibles positius dins del país i no saturar el sistema sanitari andorrà

Per Irene Mas Fàbrega

La sessió d’‘El Futur a Debat’ basada en el turisme d’ahir.
La sessió d’‘El Futur a Debat’ basada en el turisme d’ahir. | CEA

Durant una nova sessió d’El Futur a Debat, iniciativa impulsada per la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i Banc Sabadell, basada, aquesta vegada, en el sector del turisme, el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, va mostrar-se convençut davant l’opció de realitzar testos de detecció de la Covid-19 als turistes que arribin al país durant la temporada d’hivern. En concret, Viladomat va considerar que les proves en qüestió s’haurien de fer «d’origen»; és a dir, que els visitants se les realitzessin als seus països d’origen per, així, evitar que entrin al Principat infectats i no haver de gestionar positius dins d’Andorra, ja que això, segons el mateix, podria suposar la hipotètica saturació del sistema sanitari: «El turisme d’hivern és un turisme de cinc o sis dies. En aquest sentit, podem tenir un problema per a la gestió del positiu. Cal fer tests en origen perquè llavors la gestió dels positius, que és un problema, dins del país baixarà moltíssim. Per exemple, segons les últimes dades i a partir de l’anàlisi matemàtic, si avui en dia venen 1.000 madrilenys, 30 estaran infectats. D’aquests potser un anirà a la Unitat de Cures Intensives (UCI), i així de manera reiterada amb tots els turistes del país». En la mateixa línia, i preguntat sobre la possible repatriació de positius una vegada siguin dins del país, Viladomat va considerar que «s’han de tenir molt clars els protocols al país. Una vegada es tinguin clars, tot serà molt fàcil. Si fas tests d’origen, el problema ja el redueixes de manera molt significativa. Gestionar massa positius, amb el sistema sanitari que tenim, és impossible».


Pel seu cantó i fent referència al mateix, el director general de Daguisa Hotels, Jordi Daban, va apuntar que segons el seu parer, «potser haurem de reforçar el sistema sanitari andorrà perquè ens podem trobar amb massa gent dins l’hospital. Tots anem en el mateix vaixell, si volem turistes, s’ha de reforçar tot tenint en compte la seguretat». També va explicar que des del sector hoteler, ofereixen assegurances als visitants que els garanteixen temes com la repatriació o la visita de familiars en cas que donin positiu i els hagin d’ingressar a l’hospital. Igualment, Daban va apuntar que «tot i que sembla una cosa excepcional, el tema dels tests és molt normal a altres països. La possibilitat de fer el test des d’un punt de vista comercial és positiu». També en relació amb el fet de controlar la pandèmia al país, el director de Daguisa Hotels va considerar que Andorra «ha de donar seguretat i trobar els mecanismes per garantir-la».


Finalment, el director general de Caldea, Miguel Pedregal, va admetre que l’empresa que regenta no s’ha plantejat l’opció de fer tests als clients i va apuntar que, segons el seu parer, «aquesta funció l’ha de cobrir l’àmbit sanitari. Podríem col·laborar però no podem agafar la responsabilitat de manejar-los nosaltres. Crec que no és la nostra funció». També va considerar que «el temps se’ns tira a sobre. Si es volgués fer aquest tipus d’operació, que és molt complexa, s’hauria de decidir ja».

Pistes obertes per la Puríssima

Viladomat també va explicar que «ens hem capficat en poder obrir a la Puríssima. La qüestió és si llavors venen turistes». Així, va explicar que garantiran que hi hagi treballadors per obrir al desembre i va apuntar que alguns ja han començat a arribar als camps de neu. En relació amb la mateixa temàtica però traslladada al sector hoteler, Daban va explicar que «estem intentant fer les mateixes contractacions. La perspectiva és ser una mica més racionals i preveure que vindrà menys gent i tenir menys expectativa de treballadors. Però clar, si tot el sector turístic treballa per obrir, nosaltres també hem de treballar en aquest sentit». Pedregal, per la seva banda, va explicar que la seva logística és diferent: «Nosaltres tenim una estructura fixa de treballadors que ampliem a les bones temporades. La nostra idea és obrir amb el personal fixe i, segons com vagi, ja buscarem ampliar la plantilla». Igualment, va apuntar que «som realistes i creiem que ja podem donar per perdut el mes de novembre. Tot i això, amb esperança preparem a tota l’empresa per desplegar-se, de nou, pel pont de la Puríssima. Aquesta situació ens està obligant a ser molt àgils pel que es refereix a la presa de decisions. Tot és molt immediat i des del punt de vista estratègic ha de primar aquesta agilitat d’adaptació a les condicions del context».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT