PUBLICITAT

El Govern aprova la campanya contra la precarietat energètica

Preveuen la possibilitat que més famílies requereixin adherir-s’hi a causa de la crisi sanitària derivada de la Covid

Per Irene Mas Fàbrega

Vista aèria d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.
Vista aèria d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. | Maricel Blanch

Durant la sessió setmanal de Consell de Ministres, el Govern va aprovar la nova campanya contra la precarietat energètica per a l’hivern vinent. En concret, la iniciativa comprèn un període de 181 dies a partir de l’1 de novembre d’enguany i s’estendrà, d’entrada, fins al 30 d’abril del 2021. Tot i això, aquest temps es pot veure incrementat en funció de la situació climatològica. 


La proposta la va dur a la taula de consell el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Així ho va fer saber el ministre Portaveu, Eric Jover, durant la compareixença posterior a la reunió en qüestió. Jover, en la mateixa línia, va afegir que la iniciativa «té l’objectiu de garantir els recursos adients a aquelles persones o famílies que no puguin assumir la despesa econòmica per fer front a les necessitats energètiques de la seva llar».


El ministre Portaveu també va considerar que en relació amb l’afectació que fa mesos que la pandèmia de la Covid-19 està tenint sobre l’economia del país, «hi ha la possibilitat» que incrementin les demandes de les ajudes en qüestió. Així, va apuntar que per garantir que des de l’Executiu es disposa «d’una xarxa econòmica de seguretat, hem fet que la partida que s’hi destina no sigui fixa, sinó que sigui ampliable a totes les persones que pot ser que presentin aquesta necessitat».


En relació amb l’atorgament d’ajudes, Eric Jover va fer un balanç de la campanya de l’any anterior i va explicar que, en concret, es va atendre un total de 88 famílies, que representen a 175 persones, entre l’1 de novembre del 2019 i el 30 d’abril del 2020. D’aquestes unitats familiars, 39 eren famílies unipersonals; 33 eren famílies monoparentals; 7 eren parelles i 9 eren famílies nuclears. En concret i en referència als beneficiaris a títol personal, 15 persones tenien discapacitat; 64 eren menors d’edat; 18 eren persones grans i 78 eren adults.


Les accions, que es van dur a terme des del Departament d’Afers Socials i Joventut, i més concretament, des del Servei d’Atenció Immediata de l’Àrea d’Atenció a les Persones i a les Famílies, es van basar en l’assumpció de la despesa de consum energètic de les famílies que no hi podien fer front i es va contactar amb les companyies subministradores d’electricitat, informant de les situacions a cada llar, per evitar talls de subministrament. A banda d’això, des del servei es van dur a terme valoracions de suport complementari i es va reforçar un ús adequat del sistema de calefacció en relació amb les temperatures existents, per evitar que es prioritzés l’estalvi davant de situacions de precarietat.


La campanya de la temporada passada va comportar una despesa de 46.664,54 euros, xifra que representa una despesa mitjana per família de 530,28 euros. El pressupost en qüestió suposa un increment en comparació amb la campanya de la temporada del 2018-2019, que es va  tancar amb un cost total de 36.995,82 euros i 397,80 euros per família. Llavors es va atendre a 93 famílies, que representaven a 162 persones.

L’Executiu donarà 40.000 euros al PID

El Govern va aprovar, a proposta del ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, la contribució anual de 40.000 euros al Programa Iberoamericà de les Persones amb Discapacitat (PID), que desenvolupa la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB). Així ho va explicar el ministre Portaveu, que va afegir que aquest programa està alineat amb les prioritats del Govern en matèria de protecció de les persones amb discapacitat. La iniciativa té com a objectius la recopilació de dades que serveixin per dissenyar polítiques públiques en matèria de discapacitat, promoure mesures per garantir una educació inclusiva a tots els nivells, articular iniciatives en matèria d’inclusió laboral i impulsar la participació de les persones amb discapacitat mitjançant les seves organitzacions, entre altres coses.

Rehabilitació de la Casa d’Areny-Plandolit

El Consell de Ministres va aprovar, a proposta de la titular de Cultura i Esports, Sílvia Riva, l’adjudicació de les obres per a la rehabilitació del Museu Casa d’Areny-Plandolit. El concurs públic, de modalitat ordinària i de caràcter nacional va ser adjudicat a l’empresa Construccions Purroy SL per un pressupost de 134.792,23 euros. Després de les inspeccions fetes pel Departament de Patrimoni Cultural on es van detectar certes patologies en el sistema estructural de l’immoble relacionades amb el drenatge i l’evacuació d’egües, l’objectiu de les obres encomanades és impulsar un manteniment general de salubritat destinat a millorar les evacuacions de la xarxa pluvial. A més, també es vol millorar l’estanquitat de totes les cobertes i les ventilacions de les cambres secundàries de la planta baixa.

Adhesió als Principis de San José

A proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el Govern va aprovar entrar a formar part de la Coalició dels Principis de San José, liderada per Costa Rica, per a l’alta ambició i la integritat dels mercats internacionals de carboni previstos per l’article 6 de l’Acord de París. Es tracta d’onze condicions basades a assegurar la integritat ambiental fins a evitar la doble comptabilitat, evitar el traspàs de crèdits anteriors a 2020 al nou sistema, bloquejar tecnologies incompatibles amb la reducció d’emissions o garantir finançament per als països en desenvolupament. En aquest mateix sentit, els principis volen evitar el bloqueig dels nivells d’emissions, tecnologies o pràctiques intensives en carboni incompatibles amb l’assoliment de l’objectiu de temperatura a llarg termini de l’Acord de París.

La legislació en matèria duanera, en una llei

El Govern va aprovar, ahir, el projecte de llei del text consolidat del Codi de Duana, que integra tota la legislació vigent en matèria duanera. La proposta, que va ser iniciativa del ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, estableix un marc legal per a totes les disposicions relatives a l’organització i el funcionament del cos duaner; drets i obligacions de les persones respecte a la reglamentació duanera; o els elements a partir dels quals s’apliquen els drets a la importació i les mesures pels intercanvis de mercaderies. També s’inclouen les disposicions per introduir les mercaderies al territori duaner nacional i els règims duaners, el deute duaner i del dret de recurs, així com les disposicions en matèria d’infraccions.

Ubach i Riba al Consell Plenari de la CTP

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, van participar, ahir, a la 38a edició del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Durant la primera part del plenari, que es va celebrar de manera telemàtica, es va dur a terme una taula rodona sobre l’impacte de la Covid-19 en els territoris fronterers de muntanya, reptes socioeconòmics i ambientals de la pandèmia. Per concloure la jornada es va dur a terme la lectura i l’aprovació de la Declaració de Presidents, així com les intervencions dels representants dels set territoris que conformen la CTP. La declaració de presidents adoptada va fer èmfasi en la crisi sanitària i en la voluntat de participar de manera activa en el pla de recuperació de la UE.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT