PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes destina 600.000 euros a ajudes a les empreses

Gili defensa que formen part de les competències comunals

Per El Periòdic

Rosa Gili, Joaquim Dolsa i Bea Pintos, durant la presentació de les ajudes ahir.
Rosa Gili, Joaquim Dolsa i Bea Pintos, durant la presentació de les ajudes ahir. | ANA / M.F.

El Comú d’Escaldes-Engordany destinarà un total de 600.000 euros a ajudar les empreses i autònoms que s’hagin vist afectats per la crisi del coronavirus. Aquestes ajudes s’articularan a través de subvencions i bonificacions que derivaran d’una ordinació que la corporació comunal té previst aprovar avui en sessió de Consell de Comú. Hi haurà subvencions per a formació, digitalització o assessorament i també per a les llars d’infants i bonificacions en l’impost de radicació i en els preus de les terrasses.

Tal com va posar en relleu el cònsol menor escaldenc i conseller de Finances, Joaquim Dolsa, el que s’espera amb aquestes ajudes és «reactivar l’economia; alleugerir les tensions econòmiques de les empreses; conservar els llocs de treball i evitar tancaments, que seria funest». Al seu torn, la cònsol major, Rosa Gili, va manifestar que aquestes ajudes s’afegeixen a les que la corporació va aprovar la setmana passada per ajudar les famílies amb la voluntat d’estar «al costat de les persones».

Així, l’ordinació marca que hi haurà dues bonificacions d’impostos i preus públics i subvencions. En general, les ajudes estan pensades per a petites i mitjanes empreses que tinguin facturacions per sota dels 450.000 o els 900.000 euros anuals. Una de les bonificacions, tal com va explicar l’assessora en finances del comú, Bea Pintos, serà de la taxa de radicació que podran demanar aquelles empreses que justifiquin una davallada en la facturació del 35%. La segona bonificació és sobre l’ocupació de la via pública per part dels bars i restaurants per instal·lar les terrasses, una ajuda que s’impulsa, segons exposa Pintos, ja que es considera que els empresaris no han pogut aprofitar els espais interiors dels seus establiments per les diferents restriccions. De fet, va puntualitzar que s’han rebut moltes demandes al respecte, de persones que s’interessaven per si podien rebre rebaixes del preu o fins i tot fer pagaments a terminis.

Pel que fa a les subvencions, s’ha previst una ajuda de fins a 15.000 euros per a aquelles llars d’infants que justifiquin l’impacte que els ha causat la crisi del coronavirus; o de fins a 2.000 euros per a projectes de digitalització, innovació i modernització.

A més, el cònsol menor va posar en relleu la manca de dades «clares» que puguin indicar quines són exactament les necessitats de les empreses i va concretar que, precisament, a través d’aquesta ordinació es podrà tenir «una radiografia de l’estat de la parròquia», de la «situació real» de les empreses, i això servirà per anar modulant aquestes ajudes.

Dins del marc competencial  

Tant en aquest cas com en les ajudes que es van aprovar la setmana passada la corporació considera que s’està «en el marc competencial» comunal. Així ho va manifestar Gili, que va defensar que van rebre «amb moltíssima sorpresa» les declaracions de la setmana del cap de Govern, Xavier Espot, sobre les ajudes socials i va manifestar que estan «convençuts» que el comú fa «el que li toca fer». «Ningú entendria que el comú no estigués al costat de les persones», va defensar la cònsol major, afegint que els ajuts comunals són «complementaris» als del Govern i concloent que en cap cas es vol «trepitjar» el que fa l’Executiu. A més, en resposta a les paraules d’Espot sobre que hi podria haver fins i tot un «enriquiment» va reiterar el «rigor» amb què es concediran les ajudes. Quant a la manca d’informació, va incidir en què qui els vulgui fer qualsevol consulta serà «benvingut».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT