PUBLICITAT

L’AGIA creu que prohibir apujar els lloguers per sobre l’IPC no serveix

Galobardas pensa que la solució per l’accés a l’habitatge assequible és la creació d’immobles

Per Irene Mas Fàbrega

Imatge d’arxiu d’un edifici en lloguer.
Imatge d’arxiu d’un edifici en lloguer. | Maricel Blanch

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) considera que el fet de prohibir apujar els preus del lloguer per sobre de l’IPC «és una mesura que temporalment atura el problema dels lloguers però que no el soluciona». Així ho va explicar el president de l’AGIA, Jordi Galobardas, en declaracions a EL PERIÒDIC. Galobardas es va expressar en relació amb les decisions preses durant l’última reunió dels membres que formen part de la Taula Nacional de l’Habitatge, que agrupa representants dels sectors polítics, econòmics i socials del país i que treballen amb l’objectiu d’acabar dues lleis que regulin el mercat de lloguer. En aquest sentit, durant l’última trobada el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va apuntar que la voluntat del Govern és mantenir els criteris ja inclosos a la llei de mesures urgents, que contempla la renovació tàcita del contracte o la prohibició d’augmentar el preu de l’arrendament per sobre de l’IPC. Així, el president de l’AGIA va argumentar que «ja és la tercera vegada consecutiva que es pren aquesta decisió i passarà que tard o d’hora, aquestes mesures s’hauran de treure i el mercat pujarà de cop». En la mateixa línia, Galobardas va apuntar que la decisió en qüestió «s’allarga i es renova constantment perquè, de moment, no es disposa d’altres mesures aplicables. Llavors, es fa ús de la més pràctica o més senzilla de prendre».


També va explicar que segons el col·legi, la solució per afrontar el tema de l’accés a l’habitatge per a lloguers moderats «forçosament hauria de ser a través de l’aportació de nous productes immobiliaris. És a dir, de nous habitatges». En aquest sentit, va considerar que «això és una cosa que s’ha de fer a mitjà o a llarg termini, perquè els habitatges no es construeixen en dos dies. Si hi hagués més oferta es regularien els preus del lloguer». En la mateixa línia, va fer esment sobre la rehabilitació d’edificis antics per a destinar-los al lloguer: «Penso que és una molt bona iniciativa, és interessant per dos motius: perquè els immobles reformats es puguin destinar al lloguer i, per tant, que augmenti l’oferta dins del mercat de lloguers, i perquè és molt desitjable que el parc immobiliari del país estigui renovat i actualitzat». Igualment, va considerar que el tema de la rehabilitació, tant a Andorra com a sectors immobiliaris d’altres països «no ha aconseguit mai representar un gran percentatge de l’aportació de nous habitatges. Normalment acostuma a representar un percentatge petit d’aquests, la manera d’incentivar-lo segurament no és suficient per pal·liar el problema d’accés al lloguer, ja que no representa una part important del mercat».


El president de l’AGIA va apuntar, per altra banda, que «a Andorra estem parlant d’arrendaments moderats» i va explicar que el mercat immobiliari del país «no arriba a aquest producte» perquè «per un inversor o un promotor immobiliari els components del cost són cars: el sòl és car, els impostos són importants al sector i les mateixes condicions sobre la construcció al país són complicades degut, sobretot, a l’orografia que presenta el territori del Principat. La construcció a Andorra no és barata». En aquest sentit, va explicar que «quan el promotor fa números veu que el producte final que li surt és de nivell mitjà o alt» i va considerar que «l’única manera de poder produir aquests immobles és mitjançant la intervenció del sector públic».


Va referir-se, doncs, al projecte de llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge sobre el qual va parlar el Govern durant la Taula Nacional de l’Habitatge que va tenir lloc aquesta setmana passada: «Jo crec que el Govern és conscient que s’ha de fer alguna cosa en aquest sentit. En principi, dins del funcionament de l’institut que està en procés de creació està previst que d’alguna manera es canalitzi la inversió pública i privada per poder assolir objectius com aquest». També va apuntar que «l’eina a nosaltres ens sembla bé però caldrà veure com tot això s’acaba d’implementar i com es posa tot en marxa. Tant de bo tiri endavant». En relació amb el mateix tema, durant l’última Taula Nacional de l’Habitatge l’Administració va demanar als comuns que entreguin un document que reculli les aportacions que han elaborat per separat i Filloy va considerar que la proposta legislativa per a la creació d’aquesta entitat entrarà a tràmit parlamentari a finals d’aquest mateix mes. Galobardas també va afegir que «serà un òrgan que dotarà d’estabilitat i coherència a les polítiques d’habitatge. Les dades que aportarà seran positives tant pels que volen llogar, perquè tindran preus de referència, com pels promotors immobiliaris, perquè disposaran de més informació sobre la zona on vulguin construir». El titular d’Habitatge també va concretar que la llei d’arrendaments és previst que s’aprovi a finals d’any i la de l’Institut Nacional de l’Habitatge, a principis del proper.

PUBLICITAT
PUBLICITAT