Search
Close this search box.

El Tribunal d’Arbitratge pretén atraure el turisme de luxe

L’organisme vol ser un mecanisme alternatiu a la jurisdicció per a la resolució de conflictes

En el context de la constitució del Tribunal d’Arbitratge del Principat d’Andorra (TAPA) que van formalitzar per via notarial ahir la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i el Col·legi d’Advocats d’Andorra com a impulsors i fundadors del projecte, el recentment designat secretari general de l’organisme, Juan Pablo Correa, va constatar que el benefici de la creació de la institució arbitral «és immens» tenint en compte que «les millors ciutats del món han apostat» pel sistema d’arbitratge internacional, de la mateixa manera que van anunciar que es farà a Andorra. A tall d’exemple, va anomenar les ciutats de Nova York, París, Ginebra, Singapur, Londres o Madrid com a referència.

Així, Correa va constatar que «l’arbitratge és una font de riquesa pel país» perquè engloba molts sectors professionals: «no és només dels àrbitres o dels advocats que hi intervenen, l’arbitratge és dels pèrits que en prenen part, dels traductors, dels hotels i dels mitjans de transport entre molts d’altres». En aquesta línia, el secretari general va apuntar que, «si em permeteu l’expressió, l’arbitratge és turisme de luxe segons si es mira des d’un punt de vista estrictament econòmic». Per posar l’afirmació en valor, Correa va explicar que «un estudi del govern francès constata que la plaça de París com a arbitratge mou 400 milions d’euros. Si a Andorra tenim la sort de rebre dues companyies multinacionals, un arbitratge multimilionari, que tingui a veure amb el comerç internacional, pot ser molt important».

Així i tot, va apuntar que per aconseguir que el Tribunal d’Arbitratge esdevingui una font de riquesa, cal «un esforç de tots: advocats, poder judicial i, lògicament, s’ha de fer una tasca de promoció activa a l’estranger i que els operadors internacionals vegin que el TAPA és un reflex del que és Andorra, un país neutral, independent i imparcial».

En la mateixa línia, durant la presentació de la constitució del TAPA, el president de l’organisme, Pierre Raoul-Duval, va apuntar que «el propòsit del TAPA és resoldre conflictes nacionals, però també poden arbitrar interessos que posen en joc el comerç internacional, més enllà de les fronteres del Principat, ja que és ben cert que l’arbitratge s’ha convertit en el model predominant de resolució de conflictes al món econòmic internacional». Així, el president va remarcar que el país «té una reputació indiscutible, és evident el seu caràcter cosmopolita, com també el seu dinamisme comercial, fins i tot, en aquests moments difícils de la Covid-19».

Tal com van fer saber ahir els impulsors del projecte, el nou servei d’arbitratge tindrà personalitat jurídica pròpia, autonomia patrimonial i financera, plena independència de poders públics i, en concret, de l’Administració general i dels organismes que la componen i queda sotmès a l’ordenament jurídic internacional. L’objectiu és que l’organisme esdevingui un centre neuràlgic de l’arbitratge internacional tenint en compte la neutralitat històrica del país, la situació geogràfica, la tradició comercial i la solidesa del sector financer.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major de la Massana
Conseller de la minoria de la Massana
Cònsol major d’Ordino
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu