PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els jugadors de la Lliga Nacional denuncien impagaments dels clubs

L’Associació de Futbolistes informa d’un augment important de les consultes laborals per part dels esportistes

Per Albert Ortega

El Centre d’Entrenament de la Federació Andorrana de Futbol a Andorra la Vella, en una imatge d’arxiu.
El Centre d’Entrenament de la Federació Andorrana de Futbol a Andorra la Vella, en una imatge d’arxiu. | FAF

La incertesa econòmica generada arran de l’aparició de la Covid-19 s’ha traduït en un desgavell estructural a l’epicentre de la Lliga Nacional del Principat i és que, segons ha pogut confirmar EL PERIÒDIC, alguns dels diversos clubs de la competició han suspès els pagaments als jugadors de manera unilateral. Sense solucions col·lectives per mitjà de la Federació Andorrana de Futbol o d’algun organisme governamental que asseguri els salaris dels futbolistes del campionat, els jugadors admeten que es veuen desemparats.

Aquest és el cas del jugador de la Unió Esportiva Santa Coloma, Cristian Orosa, qui va explicar a aquest rotatiu que «ningú s’està fent càrrec de res. La FAF coneix els casos dels clubs que han deixat de pagar i no es pronuncia. Haurien d’estar del nostre costat, però no fan».

En aquesta línia, el futbolista va detallar que «els jugadors no tenim informació. Crec que un comunicat per part de la FAF o el Govern protegint als jugadors no hagués estat malament. No se’ns està pagant i alguns estem molt preocupats».

Sobre aquesta falta d’atenció per part de les institucions oficials del país, Orosa va comentar que «després tots volem que els equips superin rondes a Europa i sortir en les fotografies dels periòdics des de la grada o aprofitar el viatge». Per últim, Orosa va confirmar que «hem de continuar amb la rutina d’entrenaments encara que no ens paguin perquè clar, quan tornis has d’estar en forma, però en canvi, no cobrem el nostre salari».

Suport als jugadors

D’altra banda, ahir l’Associació de Futbolistes Andorrans (AFA) va enviar un comunicat oficial per recordar als jugadors del Principat que poden formar part d’un projecte que vol modificar la legislació per tal d’assegurar el ple reconeixement dels drets dels jugadors.

A més, la carta va detallar com «l’AFA treballa per ser un punt de referència col·lectiu d’esportistes dedicats al món del futbol, dotant-los dels mitjans necessaris per desenvolupar la seva activitat professional en condicions dignes, plenament equiparables a la dels països veïns i donant-los resposta a les inquietuds dels seus membres per aconseguir el reconeixement dels seus drets i interessos».

Així, l’agrupació va mostrar la seva intenció d’entrar a formar part del FIFPRO i és que diuen que «encara queda un llarg camí en la millora de les condicions dels jugadors i jugadores que, conjuntament amb la FAF, els clubs i estaments oficials segur que aconseguirem».

Alguns futbolistes revelen l’existència de clubs que no paguen els salaris des de la primera quinzena de març

Augmenten les consultes 

Segons va explicar el president de l’AFA i internacional andorrà, Ildefons Lima, «està creixent el nombre de consultes que rebem durant aquests dies de manera important. Els clubs han de continuar pagant regularment. No parlem de sous de milions d’euros, parlem de persones que han d’arribar a fi de mes i depenen d’aquests ingressos».

Tanmateix, Lima va revelar que «sabem d’entitats que només van pagar la primera quinzena de març i després no han pagat més encara que els clubs de la Lliga Nacional ja han rebut els diners. Els clubs no depenen dels drets televisius ni de les entrades per pagar».

Per últim, Lima va remarcar que «ens arriben situacions d’unilateralitat contractual, de deixar de pagar de cop sense proposar una solució. De presidents que diuen que, com no es juga, no es cobra. I això no és així, no jugar no significa no rebre els salaris».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT