PUBLICITAT

El TC suspèn de manera cautelar el desnonament del Punt de Trobada

L’alt tribunal admet a tràmit el recurs d’empara dels Cachafeiro

Per Enric Revuelta

Els Cachafeiro no seran desnonats, almenys de manera immediata, del Punt de Trobada. El Tribunal Constitucional (TC) va admetre ahir a tràmit el recurs d’empara contra la sentència del Tribunal Superior (TS), que obliga els llogaters del centre comercial de Sant Julià de Lòria a deixar els grans magatzems. A través d’aquest tràmit, el procés de desnonament queda en suspens fins que l’alt tribunal no emeti una sentència ferma sobre el serial, que no es produirà fins d’aquí a unes setmanes o mesos. De fet, segons les diferents versions de cadascuna de les parts enfrontades, el període per tal que els magistrats es pronunciïn oscil·la entre els dos i els quatre mesos.

Cal recordar que la decisió d’ahir del TC es va produir només pocs dies després que la Batllia demanés als Cachafeiro un pla de liquidació del Punt de Trobada, i que la família Mallol, propietària del terreny on s’ubica el centre comercial, els instés a deixar els grans magatzems l’última setmana de febrer. Per tant, després de l’últim pas de l’alt tribunal, els Cachafeiro no hauran de presentar aquest pla, que s’hauria d’haver entregat avui. Amb aquesta nova decisió, es poden produir almenys dos escenaris possibles. D’una banda, que el TC reafirmi la sentència del TS i de l’altra, que els magistrats la tombin, cosa que provocaria que el Superior tornés a emetre una altra sentència, per la qual cosa en cas la possibilitat d’un eventual desnonament encara trigaria més temps a produir-se.

La defensa dels Cachafeiro argumenta que la deliberació del Superior és errònia perquè els magistrats es van basar en l’aplicació de la llei dels arrendaments del 1999. L’advocat dels Cachafeiro, Xavier Jordana, recorda que no es pot aplicar el text amb efectes retroactius perquè l’acord d’arrendament data del 1987. A més, consideren que pel procediment judicial emprat, els Cachafeiro no van tenir opció a reclamar el dret preferent d’arrendament, ja que consideren que se’ls havia d’atorgar per la inversió realitzada al terreny.

Un retard previst

Mentrestant, fonts properes al grup Pyrenées afirmaven ahir que la decisió del TC no fa variar el full de ruta i que la previsió és començar a operar «el més aviat possible» si s’acaba produint el desnonament. De fet, admetien que ja preveien la possibilitat que el procés es pogués alentir pels recursos interposats. «Tot continua en ferm», deien les mateixes fonts. Un dels danys col·laterals del  conflicte entre els Mallol i els Cachafeiro és el futur del 437 treballadors que hi ha al Punt de Trobada. En cas d’un canvi de llogaters, des de Pyrenées ja han manifestat que la seva intenció és comptar amb els empleats actuals i que barallen l’opció d’ampliar la plantilla. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT