PUBLICITAT

Els hotelers preveuen fregar el 90% d’ocupació per Reis

El bon temps i les reserves registrades pels pròxims dies aporten optimisme al sector comercial

Per El Periòdic

33 Turistes fotografien els llums de Nadal durant el Pont de la Puríssima.
33 Turistes fotografien els llums de Nadal durant el Pont de la Puríssima. | MARICEL BLANCH

El sector hoteler preveu fregar el ple de cara el primer cap de setmana de Reis i fa una estimació que gira al voltant del 80% i el 90% d’ocupació al Principat. D’aquesta manera, els diferents hotelers veuen amb optimisme els últims dies de festes de Nadal i esperen continuar amb la tendència de creixement que es va registrar durant els últims mesos.A l’espera que tornin a caure nevades, els propietaris esperen que el bon temps dels pròxims dies acompanyi als turistes a enfilar-se cap al país. En aquest sentit, la presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, detalla que «tenim una previsió molt alta, inclús superior al 90%. Volem tancar bé les festes i si bé desitgem que nevi per acabar d’augmentar els visitants; estem notant com els resultats han crescut respecte a la temporada passada. Sempre hi ha algú que es posa malalt o que falla a última hora, però es treballa per créixer». Així, Canut afegeix que «la sensació que compartim al món hoteler és molt bona. De fet, el client que ve al Nadal sempre funciona perquè es gasta bastants diners i el seu poder adquisitiu és força elevat».
 D’altra banda, des d’Unió Hotelera confirmen les bones previsions i apunten que, a l’espera de tancar les reserves que arriben a última hora per aquest primer cap de setmana de gener, la majoria de les parròquies supera el 80% i la mitjana està al 83% d’ocupació. Així, Encamp i al Pas de la Casa se situa al 86%; Escaldes al 84%; la capital i la Massana al 83%; Sant Julià de Lòria al 82%; Canillo al 80% i Ordino registra un 77%.  
El president d’Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va detallar que «segons els comentaris de la gent, la previsió és bona perquè l’ocupació i els visitants són nombrosos, els hotels estan complets i es preveu bon temps pel cap de setmana». Per tant, per Carrié la meteorologia també és un element essencial. Tanmateix, les nevades registrades durant els darrers dies del mes de desembre i les previsions de bon temps per Nadal ja van fer que els establiments hotelers del Principat tinguessin bones sensacions de cara a l’ocupació hotelera per als últims dies del 2019, una tendència que esperen continuar en aquest 2020.

Balanç i previsions dels comercials/ Els diversos representants del sector comercial van valorar el Nadal de manera positiva, especialment en referència a sectors com el tecnològic o la restauració i esperen incrementar la facturació en aquest últim cap de setmana festiu. El director d’Andorra 2.000 i vicepresident de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Antonio Miralles, va assegurar que «en termes generals, la despesa mitjana ha sigut més baixa encara que ha pujat el nombre de clients i les dades de facturació són molt similars a les de la temporada passada. Així, hem mantingut la xifra de facturació i hi ha hagut sectors molt afavorits com el de la tecnologia i els perfums gràcies a les rebaixes de les grans marques i les promocions de Nadal». 
 Miralles apunta que «les vendes dependran de la climatologia, ja que si baixen els graus i la gent passa fred, la venda de moda funciona millor perquè els abrics es venen més. Si per contra no fa aquest temporal durant les rebaixes, els productes de perfumeria guanyaran pes». A més, Miralles apunta que «sabem que arribarà molta gent al país per les segones rebaixes del 15 al 21 de desembre i a mesura que s’esgotin les talles en el sector de la moda, anirà baixant el preu. Si ara mateix estem amb una disponibilitat quasi total i amb una rebaixa del 30-40%, segurament arribarem al 70% quan baixi l’alternativa de compra». La presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, Anna Riberaygua, va dir que «fem un balanç positiu a la restauració a falta de tancar-ho. Encara estem en l’època de vendes fortes i segurament incrementarem el nivell aconseguit fins ara, però no tindrem xifres fins al 7 de gener». 
 

PUBLICITAT
PUBLICITAT