PUBLICITAT

Escaldes-engordany

L’AGIA proposa crear diferents modalitats de contractes de lloguer

El Col·legi d’Agents Immobiliaris equipara la qüestió amb la diversitat de permisos de treball

Per LÍDIA RAVENTÓS

Diversos habitatges exposats a l’aparador d’una immobiliària.
Diversos habitatges exposats a l’aparador d’una immobiliària. | MARICEL BLANCH
El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA) celebra l’anunci que va fer el Govern dijous de modificar la llei per rebaixar la durada mínima dels contractes de lloguer. Es tracta d’una demanda feta pel propi col·legi per tal de reactivar el mercat de lloguer, ja que actualment la regulació obliga a signar acords d’un mínim de cinc anys el que provoca, segons l’AGIA, que moltes casuístiques quedin fora com per exemple treballadors temporers o estudiants, o fins i tot, en moltes ocasions, residents que desconeixen quant de temps viuran al Principat.

En aquest sentit, la secretària de la Junta Directiva de l’AGIA, Sandra Cano, va proposar que, ara que es durà a terme aquesta modificació legislativa, s’incloguin diferents modalitats del contracte de lloguer. Així, va equiparar la situació amb la diversitat de contractes de treball existents al país. «Si hi ha contractes per sis mesos, per temporada o indefinits, té lògica que els pisos s’adaptin a aquestes necessitats», va reflexionar. Cano va assegurar que si la llei així ho permetés, molts propietaris posarien els seus pisos al mercat del lloguer per menys de cinc anys i que si no ho fan actualment és perquè estan lligats per llei.

Preguntada sobre si aquesta mesura també podria comportar una vessant negativa i suposar un perjudici pels arrendats que podrien ser expulsats per l’usuari en un termini de temps més curt, la secretària de l’AGIA va respondre que no. De fet, va precisar, «fins i tot el contrari», ja que va exposar que «hi ha molts llogaters que volen marxar perquè han vist un immoble millor i no poden pel temps de preavís que han de deixar per llei».

A més, va deixar clar que «un propietari que està content amb la gent que viu al pis no els vol fer fora perquè el que vol és que l’immoble estigui ben cuidat». Des del seu punt de vista, la modificació de la llei en cap cas serà «un motiu de menys protecció per a l’usuari» ni s’ha de pensar que els propietaris ho aprofitaran per apujar els preus més ràpidament.
Precisament pel que fa a les diferències de preus existents en pisos amb les mateixes característiques i metres quadrats, la membre de l’AGIA va exposar que regular aquesta qüestió «ja és més difícil», ja que hi ha molts aspectes que fan que un propietari decideixi posar un preu o un altre a l’habitatge.

el nombre de pisos buits / Cano va reiterar que el col·legi no té potestat per conèixer el nombre de pisos buits que hi ha actualment al Principat. Amb tot, va indicar que «tampoc hem d’exagerar la situació» perquè «pisos de lloguer n’hi ha». El problema, va afegir, és que «tothom vol el mateix pis, al mateix lloc i al mateix preu i Andorra és el que és». En aquest sentit, també va recordar que «venim d’una època d’una crisi econòmica molt forta en què no s’ha construït».

Per tot, Cano va deixar clar que la mesura de rebaixar els anys dels contractes de lloguer «donarà més sortida a molts pisos» però va indicar que en caldran més, com ara la reactivació de la construcció. De fet, l’Executiu ja n’ha posat d’altres sobre la taula, entre les quals negociar amb els bancs que lloguin els pisos buits, parla amb els comuns per promoure la construcció de nous edificis a través d’una rebaixa de la cessió i fer més inspeccions per fer aflorar els apartaments il·legals. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT