PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El conte del tamarro, l’ésser pirinenc que no es deixa veure

L’editorial Mesclant publica el relat i crea una app per a mòbils

Per E.J.M.

El dibuix del tamarro en el conte d’editorial Mesclant.
El dibuix del tamarro en el conte d’editorial Mesclant. | Tony Lara
Una de les quintades que ha patit més d’un és la d’anar a caçar un tamarro, un animal mític del Pirineu que quasi ningú ha vist, la recerca del qual sol acabar amb l’innocent a l’aigua. L’editorial Mesclant, però, ha volgut donar forma a l’ésser llegendari i ha editat el conte El tamarro, escrit per Agustí Franch i amb il·lustracions de Mar Archs.
 
«El tamarro viu a les fondalades de les valls. Vora el riu. És molt amic dels conills i dels isards, i li encanta amagar-se dalt dels arbres, mentre veu sortir el sol», s’explica en la primera pàgina del relat. El tamarro, a més, és un ésser didàctic que aconsella a la canalla: «Sigueu bons, ajudeu a tothom i sigueu amics dels vostres amics. Ah! Feu cas sempre a la mare, al pare, als avis i als padrins o les padrines». 
 
A la solapa del llibre s’explica qui és el tamarro i com es caça ja que el llibre també es distribuirà en llibreries catalanes: «Si no vius al Pirineu és probable que aquesta sigui la primera vegada que en sentis a parlar, però si hi vius, és probable que fins i tot l’hagis sortit a caçar. Recordes aquella nit? O va ser una tarda? Devies ser petit, però segur que ho recordes. Preparat de cap a peus, botes de muntanya, d’aigua, potser. Qui sap si només unes sabates esportives. Roba vella, per si t’havies d’arrossegar entre els arbusts, amagar-te darrere algun roc, o enfilar-te dalt d’un arbre que et donés bones vistes. Un estri per enxampar-lo, una xarxa, una manta potser? Silenci! Em sembla que l’he vist per allà! (...) Espera’t aquí, al llit del rec, que al tamarro li agraden molt els llocs amb aigua, mentre jo faig soroll per allà darrere i el faig venir cap aquí». 
 
El relat continua: «El vas caçar? O ets un dels molts infants que va quedar xop de cap a peus? No tinguis vergonya, segur que no vas ser el primer, ni seràs l’últim», adverteix el conte.
 
A més del conte en format físic, també es pot accedir gratuïtament als jocs del Conte del Tamarro, descarregant una aplicació per al telèfon mòbil. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT