PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Afers Socials i Ocupació seran secretaries sota la tutela de Ferrer

Ester Fenoll i Caterina Juan completen l’organigrama de Salut, ministeri que assumeix l’excònsol

Per JOSEP ROMERO

Rosa Ferrer en l’acte de traspàs del ministeri de Benestar Social de l’anterior titular, Cristina Rodríguez.
Rosa Ferrer en l’acte de traspàs del ministeri de Benestar Social de l’anterior titular, Cristina Rodríguez. | TONY LARA
De mica en mica es van coneixent detalls sobre la composició definitiva del govern que encapçala Toni Martí. En les últimes hores s’ha confirmat que Rosa Ferrer ocuparà de manera definitiva la cartera de Salut. Tot i que en un primer moment l’excònsol de la parròquia d’Andorra la Vella es va mostrar molt reticent a assumir el ministeri, la negativa de les persones consultades pel cap de Govern per posar-se al capdavant de la sanitat del país ha estat el principal detonant que ha fet que no hi hagués una altra sortida que no fos el ‘sí vull’ de Ferrer. Una aposta per la nova ministra fins i tot per part d’aquells col·lectius que d’una o una altra manera tenen a veure amb l’àmbit sanitari i també del mateix personal del ministeri de Salut.

SUPERMINISTERI / Ferrer serà la ministra de Salut, Benestar Social, Relacions Institucionals i Ocupació. Per assumir aquest gran nombre de competències l’acompanyaran en el seu viatge altres persones de la seva confiança: es crearan dos noves secretaries d’Estat, una d’Afers Socials i una altra d’Ocupació. L’actual gerent de la Fundació Privada Tutelar d’Andorra, Ester Fenoll, es responsabilitzarà de la secretaria d’Afers Socials, mentre que Caterina Juan és farà càrrec de la d’Ocupació. Juan és fins ara la directora del departament de gestió i desenvolupament de persones del comú de la capital. Juan va ser directora de Recursos Humans del Comú d’Encamp i Ferrer la va fitxar per la corporació d’Andorra la Vella quan va guanyar les eleccions  comunals en el segon mandat. Totes dues tenen un perfil més tècnic que polític, en la línia de Martí de tenir aquesta legislatura un equip de ministres amb un vessant més polític i deixar en segona fila els tècnics, que seran els encarregat d’assessorar l’executiu.

D’altra banda, Lluís Burgués continuarà al capdavant de la direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) com a mínim durant els primers mesos del mandat de Ferrer.Una altra alternativa, ara per ara, no es preveu perquè la situació de l’hospital és actualment d’alt risc i no s’aposta per aventures o invents que podrien fer més mal que bé. Tot i així, Ferrer haurà de resoldre el nomenament del nou director assistencial després de la renúncia, ja fa uns mesos, de Francesc Aroles.

La nova ministra de Salut no jurarà el càrrec fins que Martí hagi completat el seu organigrama ministerial que depèn d’altres dos carteres: les de Funció Pública i Cultura. Al respecte, Martí espera de forma immediata la resposta del ministre Jordi Alcobé per acceptar o no l’àrea que gestiona governamentalment l’administració pública del país. En cas de fer-ho,s’afegiria a les carteres d’Administració Pública,Transports i Telecomunicacions.

I CULTURA? / En aquest context també hi ha pendent l’assignació de la cartera de Cultura amb la incògnita de si l’àrea d’esports tindrà rang ministerial o serà una secretaria d’Estat. El desig del cap de Govern és elevar a ministeri l’àmbit esportiu. Tot dependrà del perfil de la persona que finalment n’ocupi aquesta cartera que el cap de l’executiu, per altra banda, s’estimaria més que fos de la parròquia de la Massana.

El ministeri de Cultura segueix tenint la vacant del seu titular i a priori no sembla que hi hagi massa persones interessades, per tant, està provocant tot un seguit de veus que consideren que aquesta situació fa malpensar i acusen a Martí de menysvalorar-la.

Alguns, com l’arquitecte Antoni Pol, van més enllà i parlen d’una cultura «no volguda pel Govern», segons explica en l’espai La Tribuna que pública en l’edició d’aquest divendres EL PERIÒDIC. Tot i el que es pugui pensar en un primer moment, no li mancarà feina al nou ministre de cultura ja que ni més ni menys s’ha d’ocupar de fixar les bases que permetin establir un model cultural global i de país, i, alhora, destinar els recursos econòmics necessaris que permetin desenvolupar una autèntica política cultural.

De moment, el cap de Govern seguirà mantenint les competències de Cultura i Funció Publica fins que   aconsegueixi tancar el seu nou gabinet que, probablement, serà anunciat públicament en roda de premsa  pel mateix Martí en els pròxims dies. Per ara només hi ha  bones intencions, cal esperar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT