PUBLICITAT

Tradicions parroquials

Sant Julià impulsa la tradició ramadera amb la primera Festa de la Transhumància

La festivitat inclourà la baixada de 150 caps de bestiar, activitats tradicionals i fires amb productes del Pirineu

Per Arnau Ojeda Garcia

Visa, Mas, Cairat, Ajona i Ribot, avui durant la presentació de l'esdeveniment.
Visa, Mas, Cairat, Ajona i Ribot, avui durant la presentació de l'esdeveniment. | El Periòdic/A.O.G.

El passat 1 de juliol es van complir 20 anys des de la inscripció de la Vall del Madriu-Perafita-Claror a la llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. És per aquest motiu que des d’enguany, les parròquies d’Encamp, Escaldes-Engordany, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria han organitzat tot un conjunt d’activitats amb motiu de celebració per aquest fet. 

En unes setmanes serà el torn de la parròquia laurediana, la qual ha organitzat la 1a Festa de la Transhumància de Sant Julià de Lòria, concretament la nit de l’11 d’octubre i tota la jornada del dia 12. Tal com ha informat el cònsol major, Cerni Cairat, amb aquesta festa “posem punt final a tot un seguit d’actes per commemorar la Vall del Madriu” i ho faran amb una celebració que és “senyal d’identitat del país de la parròquia”, ha explicat. De seguit, la presidenta del torn de la comissió de la Vall del Madriu, Laura Mas, ha ponderat la importància de la transhumància afirmant que “és molt important no deixar perdre una tradició tan important com aquesta”.   


LLEGEIX TAMBÉ: Andorra celebra els 20 anys de la inscripció de la Vall del Madriu com a Patrimoni de la UNESCO


En detall de la programació, la festa arrancarà divendres 11 d’octubre al vespre amb una passejada nocturna que iniciarà a les 21.00 hores pels carrers lauredians, la qual permetrà conèixer la història i les llegendes de la transhumància. L’activitat anirà a càrrec de l’historiador David Mas, l’actriu i narradora Assumpta Mercader i el duet de música Els Pardals. Per poder participar s’haurà de fer una inscripció de 2 euros a l’Oficina de Turisme o trucant al 744045. Pel que fa a dissabte, totes les activitats es faran a la cota 2000 de Naturland. 

El dissabte, la jornada començarà a les 08.00 hores amb la baixada del bestiar. La ruta consistirà en una passejada a peu des de la cota 2.000 fins a Port Negre per acompanyar els ramaders de la parròquia i veure baixar el bestiar fins a Roca de Pimes. En total baixaran 150 caps, segons ha informat la presidenta de l’associació de Ramaders, Marta Visa. A més, des del Comú han apuntalat que es tracta d’una activitat gratuïta i per a persones acostumades a caminar.

D’altra banda, durant tota la jornada, hi haurà activitats per a tots els públics com exposicions del bestiar, d’ovelles, fires amb productes del Pirineu, xerrades, danses tradicionals i un carrusel pels més petits, entre altres. En aquest sentit, el director general de Naturland, Xabier Ajona, ha apuntalat que es tracta d’una jornada important “per la gent del país i pels visitants, per fer-los coneixedors d’altres activitats que es fan al nostre entorn”

Pel que fa a l’accés a la cota 2.000, hi haurà un servei especial d’autobús que sortirà cada 60 minuts des de la parada situada davant del supermercat E-Leclerc, des de les 09.30 fins a les 17.00 hores. Cal afegir que hi haurà una sortida especial a les 07.30 hores per participar en la baixada del bestiar. L’ús d’aquest servei serà gratuït i recomanable per fer de la jornada “més sostenible”, ha indicat la cap del departament de Turisme, Canòlich Ribot.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT