PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Apareix un os al costat de la carretera a la Cortinada

El Cos de Banders està a la zona fent el seguiment i control

Per El Periòdic

Un moment del vídeo on es pot veure l'os passejant per un prat de la Cortinada.
Un moment del vídeo on es pot veure l'os passejant per un prat de la Cortinada. | El Periòdic

Aquest matí ha aparegut un os a tocar de la carretera entre Ansalonga i la Cortinada. Ha estat un ciutadà que passava per la zona qui ha observat a l'animal per un prat a l'entrada del poble. Més tard, els Banders també han pogut gravar novament la presència del plantígrad. L'os es troba passejant tranquil·lament i no s'ha registrat cap incident.

El Cos de Banders es troba actualment a la zona per fer el seguiment i control, i està recollint mostres per intentar esbrinar si és el mateix animal que ja s'havia vist amb anterioritat. Des del Cos han recordat que l'os acostuma a passar per hàbitats poc transitats per les persones, i que normalment no fa estada al país. En cas d'albirar-lo, recorden, cal trucar al 148 i seguir les recomanacions establertes en aquests casos.

 

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal ha informat a través de les xarxes socials que segueixen en coordinació amb les autoritats rurals veïnes i avisant els ramaders de la zona de la presència de l'animal. També ha felicitat la feina del Cos de Banders que fan un seguiment diari del pas del plantígrad pel Principat.

 

Des de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra s'ha emès posteriorment un comunicat on s'assegura que el fet que les imatges de l'os hagin estat captades en una parcel·la adjacent a la carretera general i en una zona molt propera als habitatges, "fa prendre consciència sobre el fet que -l'animal- no evita les zones habitades i que no es mourà únicament per les zones allunyades d'alta muntanya que tothom preveia". És per això que alerten del fet que el risc de la seva possible interacció s'amplia més enllà dels ramaders, estenent-se a la població en general.

Des del cos de banders s'ha informat oportunament el sector, seguint el protocol establert i consensuat amb l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, i aviat estarà enllestit el reglament relatiu als possibles danys i perjudicis que poden causar les espècies de fauna protegides amb grau igual o superior a 'en perill d'extinció' a l'agricultura i la ramaderia, que inclouen, entre altres, l'os i el llop. "Veure l'os, però, deambular pels rebaixants, on es troba actualment el bestiar de renda i que, fins a la data, es consideraven zones segures, tot just abans de començar el seu desplaçament cap a l'alta muntanya, no deixa de constituir un motiu de preocupació per al sector ramader", afegeixen.

Des de l'Associació es conclou afirmant que la previsió és que aquestes imatges siguin cada cop més freqüents, ratificant la presència habitual de l'os al territori, el que comporta aprendre a conviure amb ell. "El que ara queda clar, veient-lo passejar-se a tocar de les nostres cases, és que no es tracta d'un repte únicament per als ramaders, sinó d'un nou escenari per a tota la població andorrana", finalitzen. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT