PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Sant Julià de Lòria dicta sentència: el color taronja desapareix per donar pas a Cerni Cairat

Amb una diferència de més de 300 vots, la candidatura de Desperta Laurèdia dona una de les grans sorpreses de la nit i s'imposa a la coalició d'Unió Laurediana

Per Alex Montero Carrer

Els nous cònsols de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, avui al Bare Nostrum després d'esdevenir guanyadors dels comicis.
Els nous cònsols de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, avui al Bare Nostrum després d'esdevenir guanyadors dels comicis. | Desperta Laurèdia

Una nit repleta de sorpreses — i d’altres de no tantes — és el resum que defineix la jornada electoral d'avui. Una tendència que s'ha estès al llarg de les parròquies del Principat i que, com no podia ser d’una altra manera, també ha arribat a Sant Julià de Lòria. I ho ha fet deixant fora del taulell electoral a Josep Majoral i Mireia Codina, caps de llista d’Unió Laurediana + Demòcrates + Acció + independents i, fins el pròxim 1 de gener, cònsols major i menor de la parròquia, respectivament. Per contra, la carta guanyadora ha recaigut en Cerni Cairat i Sofia Cortesao, els quals han encapçalat la llista de Desperta Laurèdia després de formar part de la minoria comunal aquests darrers quatre anys. O dit d’una altra manera: el color taronja demòcrata desapareix per donar la benvinguda al color lila de la concòrdia. Benvingut sigui.

Així doncs, Cairat començarà l’any 2024 el seu mandat com a cònsol major amb el suport de 1.357 lauredians i lauredianes, els quals han brindat a la seva candidatura el 53,26% dels vots recollits al llarg de la jornada electoral. Una xifra que es percep dels 2.699 electors que s'han apropat a les diferents urnes per exercir el seu dret com a ciutadans, el que suposa un 59,20% del total dels 4.559 convocats i una davallada del 2,23% respecte dels comicis del 2019. Cal destacar també els 114 vots blancs, així com els 37 que han sigut considerats nuls.

Ja a primera hora del matí, el candidat — i posterior guanyador — parlava d’uns resultats «ajustats», i era plenament conscient que «competim amb Unió Laurediana, el qual és un partit amb molt recorregut». Tot i això, i malgrat els que creien fermament en el poder de convocatòria a les urnes dels de Majoral, la balança s'ha acabat inclinant cap al costat de Cairat. I una vegada sabuts els resultats definitius, la seva satisfacció per part d’aquest era més que evident: «Estem molt contents i satisfets pels resultats, i ho encarem amb il·lusió i responsabilitat. A títol personal, no m’esperava tan bona rebuda, però crec que col·lectivament s’ha fet una molt bona feina. És una força de tot l’equip i, evidentment, a partir de demà haurem de treballar molt».

Aquestes eren les paraules amb les quals el triomfador dels comicis lauredians començava la seva intervenció, posant en relleu les diferents problemàtiques que Desperta Laurèdia donarà prioritat en arribar al Comú. La primera, la més evident: la qüestió de l’habitatge. «Som conscients que hi ha molts problemes a la parròquia que necessiten un compromís per resoldre’ls i l’habitatge serà el primer d’ells. Hem d’agafar una perspectiva molt clara de la situació a la Casa Comuna per tirar endavant tota la feina que cal fer», ha indicat Cairat. Paral·lelament, però, no deixa de banda altres qüestions igual de cabdals per a Sant Julià de Lòria com són la millora de l’entorn urbà, la gestió dels recursos naturals o la qualitat de vida i el progrés de tots els veïns de la parròquia.

Majoral i Miralles, l’altra cara de la moneda

1.047 vots i un 41,09% del total del pastís no han sigut suficients perquè Josep Majoral i Mireia Codina revalidessin els seus càrrecs. L’actual corporativa laurediana ha sigut una de les grans perdedores de la nit i en les paraules de Majoral es podia percebre la decepció per uns resultats certament inesperats: «Érem conscients que aniria tot molt ajustat, però finalment no ha sigut tant així i hi ha hagut una diferència de 300 votants. Només puc desitjar-li els millors encerts al senyor Cairat perquè els seus encerts seran els encerts de tot Sant Julià de Lòria». 

Unes declaracions per part de l’encara mandatari de la parròquia que han vingut seguides per tota una manifestació d’intencions sobre quina serà l’oposició que Unió Laurediana durà a terme durant els pròxims quatre anys: «La ciutadania ens ha col·locat a l’oposició i això és el que farem, col·laborant i aportant en tot allò que puguem, i sempre pensant en el bé per a la parròquia», emfatitzant, però, que caldrà veure «quina és la voluntat de la majoria i a on ens volen deixar actuar. No sé si ens voldran als consells d’administració, per exemple». Tanmateix, Majoral no ha volgut acabar la seva intervenció sense posar en rellevància la feina feta pel seu partit al llarg d’aquests quatre anys, en els quals la bona situació de les finances comunals ha sigut una de les prioritats aconseguides, així com la ferma intenció «de consolidar el gran equip d’Unió Laurediana per fer front a les pròximes eleccions de 2027».

Però si parlem de grans derrotats, no podem no fer menció a la candidatura de Per Sant Julià. La llista encapçalada per Antonio Miralles només ha sigut capaç de convèncer a 144 electors, el que suposa un 5,65% dels votants. Una xifra poc ressenyable, la qual denota realment la partida tan ajustada que s’estava donant entre Cairat i Majoral. «Ha pesat molt estar fora de les institucions durant aquests quatre anys i això ha fet que s’hagi perdut una mica de visió d’allò què és el nostre partit a Sant Julià de Lòria», ha esmentat Miralles. 

No ha faltat tampoc el tir alt i directe cap a la llista del guanyador. Primer, afirmant que «ha tingut molta sort de trobar gent jove, amb il·lusió i ganes, i que ha fet un molt bon equip i programa. S’han sabut diferenciar de la resta de propostes». En segon terme, fent al·lusió al cognom que l’acompanya: «La realitat és que Sant Julià de Lòria és un poble molt tradicional i conservador, i canviar les coses costa molt. La gent ha continuat votant per les grans famílies, però ara tenim l’oportunitat de treballar durant quatre anys per canviar i fer una proposta diferent», ha manifestat, deixant ben clar que el creixement de l’economia de la parròquia ha de ser la màxima amb la qual treballar, ja que la parròquia laurediana «continua sent la gran abandonada per la qual passa tothom, però ningú es queda». 

D’aquesta manera, i en termes d’escons a la corporativa comunal, Cairat s’emporta ‘el gat a l’aigua’ amb un total de nou consellers, mentre que Majoral es conforma amb només tres. Miralles, per la seva banda, es queda enrere i no aconsegueix treure’n cap.

Una jornada decisiva per al futur de Sant Julià de Lòria

Sant Julià de Lòria era plenament conscient que la jornada d’ahir marcaria un abans i un després en el futur polític, social i econòmic de la parròquia durant els pròxims quatre anys. O bé es revalidaven els càrrecs a les urnes d’aquells que ja havien exercit com a màxims mandataris en els darrers quatre anys, o bé es donava pas a unes cares emmarcades en el context de la minoria comunal i certament conegudes per als veïns i veïnes del poble.

El tret de sortida a les urnes la va donar la cantant i integrant de l’Esbart Laurèdia, Eugenia Correia Pires, la qual no va dubtar a mostrar la seva satisfacció per exercir el dret a vot davant de tots els presents: «Soc molt laurediana i haver pogut exercir aquest dret em fa sentir important i satisfeta». A ella se li van anar sumant més i més votants al llarg de la jornada, amb cares més o menys llargues. I és que mentre que a alguns se’ls notava la il·lusió per poder aportar el seu granet de sorra a unes eleccions que ho canviarien tot, altres demostraven el seu poc entusiasme envers les candidatures presentades: «No m’acabo de veure reflectit amb cap partit, però no volia deixar de votar. És important que tots exercim aquest dret i no deixem passar l’oportunitat», va indicar un dels electors.

Unes paraules semblants van ser amb les quals es va sumar Majoral, qui ja va fer una crida a la participació des de primera hora del matí: «La gent ha de venir a votar i decidir en aquest dia tan important com és el dia de la democràcia. Som tres llistes, no serà per falta d’opcions», va afirmar, aprofitant, a més, per fer esment a la feina feta al llarg d’aquests 15 dies de campanya electoral per presentar les propostes del seu partit. «Portem quatre anys treballant per al poble, sempre amb les persones al centre. Avui és el dia de saber si hem passat l’examen o no, tot i que sempre amb molt de respecte davant les llistes que tenim al davant», va declarar el número u de la llista electoral, agraint que «hagi estat una campanya neta i sense atacs personals entre els uns i els altres».

Per la seva banda, Cerni Cairat va comparèixer davant les urnes amb un missatge clar i concís: «Crec que hem fet molt bé la nostra feina i tenim el projecte guanyador per a Sant Julià de Lòria», emfatitzant, però, la dificultat de fer front a una candidatura com Unió Laurediana + Demòcrates + Acció + independents. «Probablement serà un resultat ajustat, ja que és un partit amb molt de recorregut, però ho hem fet amb la màxima il·lusió i entusiasme»

Parlant precisament d’entusiasme, i en un extrem contrari al votant qüestionat anteriorment, una jove electora va posar en relleu la importància d’apropar-se a les urnes per poder posar així solució a les diferents problemàtiques que estrenyen Sant Julià de Lòria: «Com a ciutadans hem de mirar d’ajudar en tot el que calgui als nostres polítics i així poder solucionar, tots plegats, qüestions com la creació de més habitatges a preu assequible».

El candidat socialdemòcrata Antonio Miralles, tercer candidat de l’equació laurediana, va deixar veure que «hi ha una altra manera de veure el futur de la nostra societat. Necessitem canviar les coses i, especialment, la nostra economia, ja que els únics que acabaran guanyant en això seran els lauredians i les lauredianes»

PUBLICITAT
PUBLICITAT