La sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria va donar cabuda aquest dimecres a la presentació de la candidatura de Desperta Laurèdia. En un acte presentat pels consellers generals Pol Bartolomé i Maria Àngels Aché, els candidats de la candidatura, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, van exposar davant els lauredians reunits les diferents propostes que conformen el seu programa electoral, així com els noms que el conformen.
A través de dos eixos vertebradors com són el benestar i la qualitat de vida dels veïns de la parròquia, la primera d’aquestes propostes es vol centrar en la figura dels treballadors públics: «Hem detectat un clima laboral tens, quan la realitat és que el personal que conforma el Comú és el veritable actiu humà de la Casa Comuna», va indicar Cortesao, esmentant que algunes de les iniciatives per millorar aquesta situació serien «implementar un pla de millora del clima laboral, crear un programa de mediació externa o proposar formacions perquè creixin laboralment». En la mateixa línia es va pronunciar Cairat, el qual va remarcar que, per poder gestionar correctament les inversions públiques, «s’ha de planificar el màxim possible què fem, per què ho fem i quins objectius tenim».
L’habitatge és la segona proposta que Desperta Laurèdia col·loca al centre del taulell, tal com el número u de la candidatura va exposar: «Només fa falta parlar amb la gent del carrer per donar-nos compte de la magnitud del problema», posant especial menció a la creació de pisos per a la gent gran. «És el col·lectiu que té més dificultats per accedir a un habitatge a preu assequible i nosaltres volem oferir un model que inclogui espais sociosanitaris o d’activitat física». A més, Cortesao també va valorar l’adquisició de l’Hotel Pol, en el qual podrien anar «pisos perquè els joves s’emancipin o per afavorir l’emprenedoria».
Sobre la cultura, la candidatura ho té clar: Sant Julià de Lòria ha de tornar a ser un referent cultural emblemàtic al país. «Amb la reinauguració del Centre cultural i de congressos, volem recuperar l’esperit del 92 i apostar perquè la cultura sigui un sinònim de turisme cultural, a través d’un edifici cultural i una gran agenda cultural».
L’urbanisme anirà agafat de la mà de la sostenibilitat i l’acció climàtica, amb propostes com la remodelació del Prat Gran o descongestionar l’avinguda Verge de Canòlich. «Hem de tenir en compte la càrrega màxima que podem assumir i créixer en consonància amb els nostres recursos i infraestructures», va afirmar Cortesao. Tanmateix, també es va mencionar la situació de l’abocador de la Rabassa, el qual ha esdevingut «en l’abocador de tota Andorra, amb els danys mediambientals que això comporta».
Finalment, Cairat i Cortesao van esmentar les propostes referides a l’activitat econòmica i a la física i esportiva. Sobre la primera, el candidat va afirmar que Naturland «continua sent un repte, tot i la seva millora econòmica», amb la intenció que l’activitat turística a la Rabassa «s’integri millor en el seu entorn natural».