Search
Close this search box.
Lideratge davant els desafiaments

Armengol reclama polítiques proactives per afrontar els reptes econòmics i tecnològics

El president de l’EFA demana mesures anticipades davant els desafiaments de l’economia i la digitalització

En el marc del 22è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), celebrat aquest divendres a Soldeu, el president de l’entitat, Daniel Armengol, ha subratllat la necessitat que tant el Govern com els comuns adoptin polítiques proactives per anticipar-se als reptes que afronta el país. Armengol ha expressat la seva preocupació per l’absència de mesures que permetin preparar el Principat davant els desafiaments econòmics i tecnològics, destacant que “una regulació proactiva és clau per generar confiança i assentar les bases per crear valor”.

En relació amb la Llei Òmnibus, Armengol ha destacat que els socis de l’EFA han estat treballant activament en les esmenes, afirmant que “moltes de les esmenes proposades per associacions sectorials han estat considerades”, tot i que ha advertit que caldrà esperar el resultat final del tràmit legislatiu per valorar-ne l’abast real. Aquest esforç d’interlocució, segons el president, reflecteix la importància que les empreses i associacions tinguin un paper actiu en la millora de les normatives.

En el seu discurs, ha remarcat que, tot i que actualment “l’economia va bé, la percepció individual no sol ser sempre la mateixa”, i ha fet una crida a què els polítics treballin conjuntament per oferir un camí d’esperança a les empreses. A més, ha insistit en la importància d’assegurar una seguretat jurídica que eviti les polítiques reactives i correccions puntuals, afirmant que aquestes només agreugen els desequilibris a llarg termini. Pel que fa al futur Acord d’associació amb la Unió Europea, ha expressat que aquest ha de permetre “un equilibri que protegeixi els interessos del teixit econòmic i empresarial sense renunciar a les oportunitats”.

Armengol també ha fet referència a la necessitat de diversificar l’economia, assegurant que aquesta transformació no vindrà imposada per les polítiques públiques, sinó que serà el mercat qui haurà de generar aquestes dinàmiques. Això sí, ha recalcat que és imprescindible que hi hagi una regulació clara i col·laboracions publicoprivades per desenvolupar projectes com la creació d’una zona industrial logística, l’impuls d’un aeroport operatiu amb connexions internacionals i el desenvolupament de nous sectors que complementin els tradicionals. A més, ha denunciat la descoordinació actual entre les administracions, destacant que “cal un mecanisme de manera imminent i urgent per posar-nos d’acord”.

Un altre dels grans reptes es troba en la reforma de la CASS, que segons Armengol “compromet el futur del nostre model actual” si no s’aborden els problemes estructurals. Tanmateix, ha posat sobre la taula la revisió de la Regla d’Or, en què ha advocat per mantenir la despesa corrent vinculada al PIB per evitar desequilibris financers. Pel que fa a la pressió fiscal, ha alertat del risc d’una doble imposició interna, afirmant que “no podem permetre que les mesures fiscals desincentivin la productivitat”.

El president de l’EFA, Daniel Armengol, en una atenció als mitjans.

La intel·ligència artificial, al centre del debat

La jornada ha dedicat una part central del seu programa a analitzar el paper de la intel·ligència artificial (IA) com a eina transformadora per al teixit empresarial del país. El secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, ha inaugurat l’esdeveniment destacant les oportunitats que representa la IA per a Andorra, així com els avenços en matèria de digitalització i regulació tecnològica. Rossell ha subratllat que “actualment, Andorra està fent grans progressos en la digitalització de l’administració” i que, en només tres anys, el país ha escalat posicions significatives en rànquings europeus d’economia digital i ciberseguretat.

Entre els èxits recents, ha mencionat la creació de l’Agència d’Intel·ligència de la Dada, una eina clau per optimitzar l’ús de dades i facilitar la seva aplicació a empreses i organitzacions, permetent millorar la presa de decisions. Segons Rossell, aquesta agència estableix una base interoperable que fomenta l’ús pràctic de la IA en benefici de l’eficiència i la innovació empresarial.

Malgrat els avenços, Rossell ha posat l’accent en la necessitat d’una regulació responsable, alineada amb les normes europees, per garantir que el desplegament d’aquesta tecnologia es faci de manera segura i ètica. “La regulació és clau per garantir un ús responsable de la IA”, ha declarat, destacant també que Andorra ha aprovat un codi ètic per a l’ús de la IA que orienta tant el sector públic com el privat. Aquest codi té l’objectiu de maximitzar el potencial de la tecnologia sense comprometre els drets fonamentals de les persones.

Comparteix
Notícies relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu