El VPC i la Federació Andorrana de Rugbi (FAR), junts sota el nom de Rugbi Andorra com a entitat representant de l’esport oval al país, es van reunir aquest dilluns a la tarda amb representants del Govern per tal d’arribar a un acord sobre l’ús de les instal·lacions de l’Estadi Nacional.
Una vegada finalitzada la cita, el VPC va confirmar, mitjançant un comunicat, que l’equip «està disposat a desplaçar-se per dues temporades a les instal·lacions de Prada de Moles que el Comú d’Encamp ens facilita», mentre que la intenció de la FAR és «poder continuar desenvolupant el rugbi nacional, i disputar els seus partits internacionals en totes les seves categories, a l’estadi nacional, adaptant-se a les noves condicions».
Tanmateix, des de Rugbi Andorra, a banda de felicitar els darrers èxits aconseguits per l’FC Andorra, es va voler recalcar que «aquests acords s’han de consolidar entre el VPC Andorra, la FAR i el Govern, i, per una altra banda, amb el Comú d’Encamp, a més de necessitar també la col·laboració del Comú d’Andorra la Vella, que en tot moment han demostrat la seva voluntat d’acollir al rugbi i ajudar al desenvolupament d’aquest esport».
El president de la FAR, Jean-Marc Flaux, va explicar en declaracions a EL PERIÒDIC el seu punt de vista una vegada acabada la reunió. «Sobre els partits de la selecció, des del Govern ens van dir que ens havíem d’encarregar nosaltres, que en cap moment intervindrien en aquest cas», va comentar Flaux, mentre afegia que «el club [VPC] està disposat a marxar amb condicions, mentre que la federació només vol tenir lloc per a quatre o cinc partits internacionals».
Fins al moment, la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i la FAR s’havien adaptat mitjançant un conveni, on el futbol tenia preferència per disputar els partits europeus, i el rugbi acoblava el seu calendari internacional a aquestes dates. No obstant això, amb la incursió de l’FC Andorra el panorama canvia perquè caldria establir la preferència d’ús i, sobretot, saber al 100% si l’FC Andorra ha demanat un ús exclusiu de les instal·lacions d’Andorra la Vella. «Des del rugbi sempre ens hem adaptat, però una cosa molt diferent és que vulguin tot l’estadi per a ells [l’FC Andorra]», va comentar Flaux.
La línia vermella
Els partits de les seleccions nacionals de rugbi són la línia vermella establerta per la FAR respecte a tot aquest embroll, és a dir, no estarien disposats a moure els partits internacionals de l’Estadi Nacional.
«En tot moment ens hem mostrat oberts a trobar solucions, i si hem hagut de marxar ho hem fet, però el que seria inconcebible és que els partits de la selecció nacional haguéssim de jugar-los a Perpinyà», va sentenciar el president de la FAR.
D’altra banda, la gran incògnita està en què farà l’FC Andorra una vegada superats els dos anys de moratòria de LaLiga per adequar un estadi. Amb les obres de Prada de Moles encara per començar i la impossibilitat de l’Estadi Comunal, el club es queda sense opcions per quedar-se al país, amb l’únic salvaguardes de remodelar el Nacional, amb una inversió important que buscaria amo.
El Comú d’Encamp no es pronuncia i l’FC Andorra voldria el Nacional en exclusivitat
El Comú d’Encamp té a sobre de la taula diversos temes, tots ells relacionats i, de moment, no s’ha volgut pronunciar al respecte. La corporació es trobaria en una fase de diàleg amb el VPC, i també hauria de buscar solució per tirar endavant unes obres a Prada de Moles (per les quals l’FC Andorra va marxar al Nacional) i combinar-les amb l’estada del rugbi a la parròquia. D’altra banda, amb l’FC Andorra amb només dos anys per adequar un estadi al 100% de les condicions establertes per LaLiga, les obres a Prada de Moles ja fan tard, i no estarien a punt per a un període de temps tan curt, deixant l’equip de Gerard Piqué sense casa.
Tanmateix, les últimes informacions conegudes asseguren que el club tricolor voldria l’Estadi Nacional en exclusivitat, fent fora la FAF i el rugbi completament, una mesura que aniria de bracet amb les peculiaritats de LaLiga, la qual prohibeix, fins i tot, entrenar habitualment en l’estadi en el qual vagin a disputar-se els partits de la Segona Divisió espanyola de futbol. De moment, amb un Estadi Nacional saturat i un Prada de Moles buit, tant l’FC Andorra, com la FAF i la FAR, tenen dos mesos per arribar a tots els acords pertinents.