Els nens viuen aliens a la política que interessa als seus grans però, en aquest cas, els petits palestins viuran en primeríssima persona les conseqüències dels enfrontaments institucionals: es quedaran sense Barri Sèsam per la suspensió de l’ajuda nord-americana a l’ANP.
La productora del popular programa infantil televisiu ha anunciat que no rep d’EUA els fons necessaris per continuar fent nous capítols, per la qual cosa difícilment podrà emetre’s la temporada de 2012.
«Sharia Simsim (nom en àrab de Barri Sèsam) ha reemplaçat el paper de les guarderies i jardins d’infància a Palestina, on només un 30 per cent dels petits té accés a aquests centres», va dir a Efe Leila Sayegh, productora del programa a Ramallah.
«Per al restant 70 per cent –va comentar Sayegh–, el nostre programa ha suposat una experiència interessant i educativa molt important. No és just que es quedin sense ell».
El Congrés d’EUA va ordenar congelar les ajudes a l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) el passat mes d’octubre en represàlia per la petició que el seu president, Mahmud Abbas, va presentar a l’ONU el 23 de setembre de 2011 per a l’ingrés de Palestina com a Estat membre de ple dret.
A principis de novembre Abbas va sol·licitar, i en aquest cas va aconseguir, l’ingrés de Palestina a la UNESCO, la qual cosa va molestar encara més al Govern d’Estats Units i, sobretot, al Congrés, que controla, entre altres fons, la cooperació internacional.
La mesura es va traduir immediatament en la congelació de 200 milions de dòlars que havien de ser transferits per l’agència de cooperació USAID per a projectes a l’ANP, i entre ells l’educatiu Barri Sèsam en la seva versió palestina.
«A Sharia Simsim ensenyem els nombres i les lletres i eduquem als nens sobre com comportar-se en l’entorn familiar i amb els altres nens», explica Sayegh, per qui és «irònic que EUA talli els fons d’un projecte educatiu (a Palestina) però continuï finançant un programa similar a Israel».
«¿Per què han de ser els nens palestins víctimes de decisions polítiques del Govern nord-americà? Estem decebuts, angoixats i esperem que l’Administració nord-americana reconsideri la seva decisió», va observar.
Consultada per Efe, una portaveu de l’Oficina d’USAID a càrrec de la cooperació als territoris palestins va declinar fer cap comentari sobre el cessament del finançament i va remetre a les recents declaracions d’una portaveu de la Casa Blanca que va assenyalar a Washington que el Govern del president Barack Obama està tractant de convèncer al Congrés que alliberi els fons.
Es tracta de partides que afecten a tot tipus d’institucions públiques a Cisjordània i que en molts casos depenen exclusivament d’elles per seguir amb les seves activitats.
Hospitals, escoles, ministeris i tot tipus de projectes estan pendents encara de la reactivació pressupostària, encara que per a Barri Sèsam pot ser massa tarda.
La seva complexa producció, que entremescla continguts i enregistraments especials palestines amb imatges de l’empresa nodrissa nord-americana, la Sesame Workshop, requereix d’un llarg procés de creació i supervisió, per la qual cosa la temporada d’aquest any, que acaba de començar, fa ja difícil que pugui emetre’s.
El popular programa, amb els seus famosos personatges locals Hanin i Karim, va entrar per primera vegada en les llars palestines el 1996 com a part de les iniciatives per encoratjar a la pau entre israelians i palestins, però no sempre ha comptat amb finançament i per això només s’han produït cinc temporades.
La partida de gairebé 2,5 milions de dòlars que USAID li va destinar entre 2008 i 2011 va garantir la seva continuïtat i una suma similar estava pendent d’aprovació perquè les emissions arribessin fins a 2014.
«Ens va portar molts anys acceptar donacions d’USAID pel concepte que apliquen d’ajuda condicionada i ara que hem acceptat la seva ajuda i hem fet un programa excel·lent, EUA ens sorprèn amb què han suspès el finançament», va lamentar Sayegh, que mentrestant s’ha vist obligada a paralitzar la seva producció i, amb això, a tirar el cadenat al barri infantil més popular del món.
Per a més informació consulti l’edició en paper.