–Quins consells pots donar a la població, a nivell nutricional, per afrontar el confinament?
–El primer és que, tenint en compte que no tenim oportunitat d’anar a comprar cada dia, el dia que hi anem, hem de tenir ben planificats els aliments que adquirirem. És a dir, una cosa que sempre diem els nutricionistes és que els menus s’han de planificar amb antel·lació. En aquest sentit, a nivell familiar cal seure un moment, planificar els àpats de la setmana i llavors preparar una llista de la compra per assegurar-nos que el dia que anem a la botiga, no ens deixem cap dels ingredients que ens fan falta. Aquesta norma val la pena aplicar-la, encara més, aquests dies.
En segon lloc, cal tenir present que ara som tots a casa. En aquest sentit, està molt bé que aprofitem el moment per fer plannings de menús saludables familiars. Segurament, quan nosaltres estem dins la rutina habitual, el fet de poder-nos trobar tots a taula i menjar el mateix és difícil. Potser val la pena, doncs, aprofitar aquest moment per fer un menú que estigui consensuat a nivell familiar i que serveixi, en la mesura del possible, per tothom.
Per últim, també vull recomenar que aquests dies tots els membres s’impliquin en l’elaboració dels àpats d’alguna manera. Fer els àpats participatius i, al mateix temps, que siguin àpats imaginatius. En general, estem acostumats a anar ràpid i a fer gairebé sempre el mateix tipus de menú. Ara que tenim una mica més de temps, ens podem permetre plantejar altres idees. És a dir, sortir de la rutina pel que fa a l’alimentació, tenint en compte que la resta de coses que fem al llarg del dia seran força rutinàries. Es tracta de pensar receptes diferents de les que fem habitualment.
–Quins efectes sobre les infeccions víriques té una alimentació saludable?
–A nivell alimentari hem de procurar estar ben nutrits perquè el cos respongui davant de qualsevol situació d’infecció. Per tant, com més ben nutrit estiguis i com millor tinguis les defenses, el cos disposarà de més armes per lluitar contra qualsevol patologia.
La feina del nutricionista va més enllà de dir el que s’ha de menjar. Es tracta de personalitzar l’alimentació i adaptar-la al context. En aquest sentit, com que han canviat les circumstàncies, és molt important ajustar l’alimentació al moment que estem vivint.
–Durant aquests dies, algú ha recorregut a tu per gestionar la situació nutricional a casa?
–Molta gent em truca demanant-me consell. Per exemple, què es pot menjar entre hores, receptes per fer als nens que aquests dies son a casa, o demanant-me quines receptes saludables es poden fer amb uns ingredients concrets. La veritat és que tinc moltes trucades. També hi ha clients que em truquen demanant que els adapti les dietes a la situació actual.
–A nivell professional, com gestioneu la situació actual?
–Acompanyem a les persones en el seu procés alimentari durant tot l’any. En aquest sentit, a tota la gent que acompanyem, els oferim la possibilitat de seguir-ho fent des de casaper via telemàtica. També hi ha coses que les faig de manera altruïsta, posant-me a disposició de qui necessiti ajuda del meu àmbit.