Daniel Tasev treballa en el sector del turisme i està estudiant Ciències Ambientals. Juntament amb dos emprenedors més, ha creat la pàgina de Facebook Andorra salvatge, que té el propòsit de divulgar la riquesa natural del Principat i conscienciar la població. / Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ
–Com sorgeix la pàgina?
–La idea era fer una pàgina totalment divulgativa sobre la naturalesa. Les tres persones que portem aquesta pàgina estem molt compromesos amb el Medi Ambient i dos som estudiants de Ciències Ambientals. Per tant, volíem aprofitar els nostres coneixements i la nostra visió per divulgar l’àmbit natural, sobretot perquè la ciutadania sigui més conscient què cal tenir cura del medi ambient. Perquè tenim la sensació que avui en dia tenim problemes força importants a nivell ambiental i la gent es preocupa més per altres aspectes que potser no són tant rellevants, com per exemple, quan sortirà el proper model de smartphone.
–A banda de la conscienciació, la pàgina té un altre propòsit?
–Sí. Creiem que també pot ajudar a promocionar turísticament el país, sobretot durant l’estiu. Jo treballo en el sector del turisme i veig que a l’hivern estem bastant coberts, però a l’estiu és una altra història. Crec que ens podríem fixar en Astúries, considero que divulga la seva qualitat ambiental de forma molt positiva i sobretot divulga la seva fauna. I nosaltres podríem fer una propaganda similar a la seva per mostrar els nostres paratges naturals i procurar que vinguessin turistes durant tot l’any. Es fan activitats de bicicleta i motos, i això omple els hotels durant el cap de setmana, però l’única manera d’omplir els establiments durant tot l’estiu és divulgant molt més la natura.
–Precisament, han fet un vídeo de presentació a la vostra pàgina que tracta aquesta divulgació de la fauna.
–Sí. És titula Un arbre, una setmana. El vam fer a través d’una tècnica que s’anomena foto o vídeo trampeig. Consisteix en posar una càmera en un lloc fix (en el nostre cas la vam posar sobre un arbre d’enmig del bosc), i durant un temps determinat (nosaltres aproximadament una setmana) es graven imatges. Aquestes càmeres compten amb un sensor automàtic de moviment i de calor, i quan un animal passa per davant s’activa i ho grava. Durant la setmana que vam estar gravant la càmera va enregistrar cinc espècies de mamífers, i això és un testimoni de la riquesa dels nostres boscos i de la qualitat ambiental que tenim.
–A banda dels vídeos, què més publiquen?
–Publiquem tot el que ajudi al nostre objectiu, que és la divulgació. Ja siguin vídeos, fotos, articles, etc. A més, la idea de la pàgina també és que no siguem només nosaltres els que publiquem, sinó que els usuaris i altres ciutadans puguin participar i puguem construir així un espai conjunt on compartir experiències i coneixements.
–La societat andorrana estima la natura?
–Molta gent diu que estima la natura però només ho demostra amb paraules, quan els hi dius que haurien de fer un esforç mínim per reciclar o mantenir net el medi li treuen importància, diuen que ja ho faran. La gent d’Andorra sí estima la natura, però crec que es podria fer millor. Sobretot perquè som un país que depèn molt del medi natural.