Search
Close this search box.

Un escenari que ningú desitja

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El president dels Estats Units, Barack Obama, assegura que el canvi climàtic és una cosa real i que cal prendre algunes decisions polítiques dures sobre això per pensar en les generacions que vénen. L’escalfament global està passant d’una manera més ràpida del que s’esperava i es deu al comportament humà. S’han de desenvolupar noves tecnologies que acabin per eliminar les emissions de carboni a l’atmosfera, perquè no es pot obviar que l’escalfament global s’està accelerant.

Sabem que el gel de l’Àrtic s’està fonent més ràpid del que es va predir fa cinc anys. Sabem que hi ha hagut un nombre extraordinàriament alt de fenòmens meteorològics severs arreu del món.

No hi ha dubte que actuar d’una manera seriosa en aquesta matèria implicarà prendre algunes decisions polítiques difícils, però això no està renyit amb continuar treballant en la creació d’ocupació i l’enfortiment econòmic.

Els canvis en la temperatura i el volum del gel o nivell del mar estan estretament acoblats amb un retard de temps de resposta de tan sols uns pocs segles en comparar les fluctuacions de volum de gel amb reconstruccions de temperatures polars de Groenlàndia i l’Antàrtida, segons un nou estudi publicat a Nature. Aquesta relació era desconeguda fins ara i revela una resposta molt ràpida entre la temperatura global i el volum de gel / nivell del mar, la qual cosa podria donar lloc a un augment del nivell del mar de més d’un metre.

¿Volem més proves? ¿Necessitem més indicis? Pel que sembla sí, perquè no s’està actuant de forma contundent per aturar aquest perill que tenim davant. Andorra n’és víctima de la inconsciència del països desenvolupats i de què l’economia predomini per sobre del benestar i del medi natural.

L’estudi del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) sobre la influència del canvi climàtic en el turisme de neu conclou que entre el 2021 i el 2050 els gruixos de neu al Principat es reduiran notablement. L’estudi preveu una disminució al voltant del 75% dels gruixos de neu per a les cotes de 1.800 metres, i per a les cotes més altes, de 2.400 metres, la reducció prevista és d’entre el 30% i el 57%. A més, l’estudi que es va presentar en el marc del 3er Saló Pirineu Sostenible, també conclou que les temperatures augmentaran entre 2 i 4 graus d’aquí a finals de segle.

Perilla el principal motor de l’economia. Les estacions encarades al nord ho tindran millor, la resta patiran. Els hiverns seran més curts, la producció de neu més difícil perquè hi haurà menys dies de fred propicis. I tot això en un lapse de temps curt. Es parla només de 40 anys. Potser hi haurà més esquiadors perquè Catalunya ho tindrà pitjor. Però aquests no és l’escenari que ningú vol per d’aquí quatre dècades.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu