Un dels temes que ha d’estar de forma permanent sobre la taula dels tècnics i dels polítics és la sinistralitat laboral. Els accidents laborals no són fruït de la casualitat o de l’infortuni. La majoria es causen i es poden evitar. Demanar una sinistralitat zero pot semblar utòpic, però el repte és anar cap a la disminució i gairebé cap a l’eliminació dels sinistre sen el treball. Les estadístiques demostren que durant el primer trimestre d’aquest any s’han reduït, però només fent una lectura ràpida es pot concloure que la decadència de l’activitat de la construcció té molt a veure. Per això cal continuar insistint i obligar a empreses i treballadors a complir les normes de seguretat, que en molts casos poden evitar un accident greu.
Dins d’aquesta voluntat neix l’Observatori de Riscos Laborals d’Andorra (ORLA), una iniciativa privada que pretén ajudar i conscienciar en l’aplicació de les lleis laborals: Codi de Relacions Laborals, Llei de llibertat sindical i Llei de seguretat i salut en el treball. Com demostren aquestes iniciatives legislatives, s’ha avançat molt a Andorra en aquest àmbit, però el camí recorregut no és suficient. Així, el passat 21 d’abril era la data límit per a què les empreses més grans –amb més de 100 empleats– constituïssin els comitès de seguretat, i fins a aquella data cap empresa ho havia fet. D’altra banda, s’ha constatat cert malestar de petits negocis i comerços per l’obligació de participar en un curset sobre seguretat laboral amb un cost aproximat de 300 euros. Temps hi haurà per revisar i si cal adaptar la legislació, però de moment la prioritat és aconseguir el màxim grau de seguretat i de protecció dels treballadors.
Des del 2006, els accidents laborals han evolucionat de 5.400 a 4.000 durant l’any passat, segons dades de la CASS. Els sectors que han incrementat la sinistralitat són l’hoteleria i el treball domèstic, els que es mantenen són la construcció, el comerç i els tallers de reparació de vehicles, i els que han baixat són l’agricultura, l’educació i la indústria. El sector amb una durada de les baixes més llarga és el de l’educació, amb 87 dies de mitjana, i en canvi, el sector de la construcció es troba en el sisè lloc.
Des de l’ORLA s’apunta que poques empreses han començat a adaptar-se pel poc desplegament reglamentari i perquè s’ha dit públicament que s’actuarà amb tolerància en el seu compliment. Hi ha motius per a la reflexió i per analitzar fins on arriba la voluntat de complir amb la llei i quin és el grau de dificultat que tenen les empreses per aplicar-la. En la salut en el treball no s’hi valen excuses.
Per a més informació consulti l’edició en paper.