L’objectiu de destinar el 0,7% del PIB als països pobres s’allunya encara més. No només a Andorra, sinó en quasi la majoria de països amb possibilitats de destacar pel seu volum a les ajudes humanitàries.
Però per molt que ens entestem en la situació de crisi tan intensa i que repercuteix de forma directa i preocupant en els ciutadans dels estats més desenvolupats, no es poden tancar els ulls a una altra realitat: un terç de la població mundial viu amb menys d’un euro al dia; 100.000 persones moren de fam cada dia al món; 800 milions no tenen accés a aigua potable; 880 milions no tenen accés a serveis bàsics de salut; 158 milions d’infants pateixen desnutrició, i 110 milions d’infants no tenen accés a l’educació primària.
Com és conegut, l’objectiu marcat internacionalment, i ja aconseguit per alguns països nòrdics, és el 0,7% del PIB. Els responsables de Cooperació i Desenvolupament de la Unió Europea es van comprometre a elevar l’Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) fins el 0,56% del PIB comunitari l’any 2010 amb l’objectiu d’assolir la xifra del 0,7% l’any 2015. Aquest acord, adoptat pel Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, va comptar amb el vistiplau de tots els països membres, un compromís que queda ara en paper mullat perquè tots els estats europeus han seguit la mateixa tendència de les retallades en ajudes humanitàries.
El 27 d’agost, el cap de Govern, el liberal Marc Forné, va anunciar que el seu govern augmentaria l’ajuda al desenvolupament del Tercer Món fins a arribar al percentatge sol·licitat per l’ONU: el 0.7% del PIB. Molt pocs països desenvolupats destinaven (percentualment) tants diners a l’ajuda internacional, i Andorra estava molt per sobre dels seus dos veïns, Espanya i França, en el rànquing de països més solidaris. Segons l’Unicef, ??Andorra era el país que més contribuïa per càpita a aquesta agència internacional que s’ocupa de la infància. Andorra és, per tant, un país solidari, tot i que les estretors actuals està canviant la tendència, però no ha de ser motiu per girar el cap per no veure els desastres humanitaris que viuen moltes zones del planeta en forma de guerres i de desnutrició.
En dos anys el Govern andorrà ha disminuït el 30% l’aportació a projectes de cooperació. És una xifra elevada, justificada per la situació de crisi. Fer més amb menys és el repte que es proposen els responsables, és a dir, centrar-se en la qualitat de les ajudes. Tot i això, tot i la crisi, l’abisme entre el món ric i el pobre no s’ha reduït, i la solidaritat s’ha de mantenir com un dels valors d’aquest país, tot i la seva petitesa.
Per a més informació consulti l’edició en paper.