L’agència qualificadora de risc Standard & Poor’s ha fet un bon regal de Nadal a Andorra i, de passada, al Govern d’Antoni Martí, que aquestes festes podrà menjar-se els torrons amb la satisfacció de saber que les reformes anunciades durant els set primers mesos de mandat generen confiança a l’exterior. I ja se sap: la confiança, en els temps que corren, s’ha convertit en el principal valor econòmic i financer. Si generes confiança –per posar un exemple– tens accés al crèdit. La desconfiança, en canvi, és capaç de derrocar governs.
De fet, l’informe de Standard & Poor’s –que manté la qualificació del deute sobirà del Principat en una A a llarg termini i en una A-1 a curt termini, amb perspectiva negativa i amb un risc de transferència i convertibilitat d’AAA– reconeix que el model econòmic d’Andorra pateix «una pressió considerable» com a conseqüència de l’estretor de la seva base econòmica. Sobretot perquè el sector comercial, relacionat directament amb el turisme, depèn en excés d’allò que passa a Espanya.
Així i tot, l’agència valora positivament la fortalesa de la majoria parlamentària que dóna suport al Govern de Demòcrates per Andorra, ja que «facilitarà l’adopció de les seves propostes legislatives». En aquest sentit, l’informe destaca l’obertura de l’economia andorrana a la inversió estrangera directa, mitjançant l’eliminació de les limitacions legals que existeixen actualment.
Altres mesures que Standard & Poor’s subratlla en positiu són la implementació d’un nou marc fiscal –amb el paquet d’impostos directes i el futur IVA o TVA–, les propostes per reduir la despesa pública i les transferències corrents o l’anunciada reforma del sector sanitari (i del sistema de seguretat social en general).
L’informe és, doncs, un vot de confiança: el so de les reformes anunciades per l’Executiu és plaent a les orelles de Standard & Poor’s i, com que el Govern no ha de trobar cap impediment a l’hora d’executar-les –«22 de 28 escons», destaca l’informe–, l’agència manté la qualificació del Principat.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, alertava, però, que no és qüestió de caure en el cofoisme, ja que la qualificació de Standard & Poor’s podria canviar en qualsevol moment. Govern i oposició han de treballar conjuntament, tal com s’hi van comprometre a l’inici de la legislatura, per impulsar les reformes que uns i altres –demòcrates i socialdemòcrates– consideren necessàries i urgents. I aprofitar la nota d’ara com a carta de presentació a l’exterior.
Per a més informació consulti l’edició en paper.