PUBLICITAT

Dades poc gratificants al juny

  • EL JUNY PORTA UNA NOVA DAVALLADA DEL NOMBRE DE VISITANTS
EDITORIAL

Si fa uns dies era el sector de la construcció el que plasmava el seu pessimisme, ara són les dades sobre el nombre de visitants les que ens aporten novament novetats poc gratificants, com és la davallada del 5,4% de visitants al juny, respecte al mateix període de l'any passat. Una xifra que contrasta amb l'evolució del turisme a escala mundial, segons constata l'Organització Mundial de Turisme (OMT), que informa que les arribades de turistes internacionals van augmentar el 7% en els quatre primers mesos de l'any, fins a 258 milions de persones, pujada que confirma una clara millora, segons el Baròmetre elaborat per l'OMT.

El volum actual continua sent el 2% inferior al del millor any, el 2008, amb 264 milions d'arribades en els mateixos quatre mesos. A l'abril, les arribades de turistes internacionals es van incrementar el 3%, complint-se així el setè mes de creixement, després de 14 mesos consecutius a la baixa, malgrat l'impacte del tancament durant una setmana de l'espai aeri europeu. Per al conjunt de l'any, l'OMT preveu que les arribades de turistes internacionals creixin entre un 3% i un 4%.

Davant aquest escenari, l'índex del confiança del turisme s'ha incrementat entre el Grup d'Experts de l'OMT que considera el període gener-abril com a molt millor, si es compara amb l'últim quadrimestre de l'any anterior quan només el 34% d'ells compartia aquesta avaluació, la millor des del període gener-abril de 2008, abans que comencés la crisi econòmica mundial. A Andorra l'escenari és diferent. Si bé l'estiu, a diferència d'altres països, suposa la temporada baixa, el cert és que les dades continuen en un progressiu retrocés i no s'albira signes de recuperació.

També és cert, com indiquen representants dels hotelers, que l'arrencada d'estiu sempre és complicada i, a diferència d'altres mercats turístics que es nodreixen de visitants de diferents orígens, el model andorrà és excessivament dependent de la situació a Espanya, on la crisi està fent estralls entre les famílies.

El mes passat, els espanyols van representar el 54,2% dels visitants, i els francesos el 42,6%, mentre que un minúscul 3,3% poc representatiu pertany a altres nacionalitats. Tanmateix, mentre que el turisme espanyol creix, el francès va a la baixa, una dada també preocupant. El ministre de Turisme, Claude Benet, es va mostrar crític i exigent amb Andorra, i reclama ser més imaginatius i creatius per recuperar la inèrcia d'anys anteriors. Potser també caldrà afegir-hi una reflexió sobre si l'oferta barata perjudica el servei, i sobretot estar convençuts tots plegats de la potencialitat del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT