PUBLICITAT

Inversió estrangera amb comptagotes

  • PERQUÈ VINGUI MÉS CAPITAL FORÀ CAL UNA MAJOR SEGURETAT JURÍDICA
EDITORIAL

Ara fa aproximadament dos anys de l'inici de l'aplicació de la polèmica legislació d'inversió estrangera que va impulsar el Govern liberal que liderava Albert Pintat, i que tot i que inicialment va ser plantejada amb un esperit força trencador, el manteniment de l'equilibri polític que sumaven liberals i l'aleshores Grup Parlamentari CDA+S21 va portar cap a un producte final que va distar considerablement del projecte de llei d'origen.

Sigui com sigui, com dèiem, dos anys després de la posada en marxa, potser comença a ser el moment de plantejar-se si realment aquest text legal sense precedents ha tingut els seus fruits. Segons les dades de què es disposa a dia d'avui, sembla que aquesta norma per si sola no ha aconseguit el que es proposava. Tothom n'era conscient, que un cop aprovada no vindria en massa el capital estranger al país, però potser se n'esperaven millors resultats. Així, les xifres diuen que després de l'aprovació de la Llei d'inversions estrangeres, el creixement de les societats amb 100% de capital estranger ha anat augmentat molt lentament. Si el primer any de l'aplicació de la nova normativa, el 2008, van ser quatre empreses, l'any passat van ser-ne 18, i en el que portem d'any han estat 13 empreses de titularitat forana les que s'han instaurat en el marc econòmic del Principat.

Passats dos anys de l'aprovació d'aquesta llei, i sent el termini fixat en aquell moment per poder començar a valorar el resultats que ha tingut la normativa, l'arc parlamentari haurà de començar a estudiar no solament el creixement del nombre de noves empreses estrangeres, sinó també l'increment d'aquells sectors que s'han instal.lat. Tal com es va dir en el Consell General en la posada en funcionament de la llei, el novembre del 2008, a partir d'ara i no més tard del 2014 s'haurà d'estudiar si es podrà ampliar el percentatge fixat en aquells sectors que es van quedar fora de la llei d'inversió estrangera. Es tracta dels àmbits que ja tenen representació al país amb més d'una empresa nacional, en què els inversors estrangers només poden comptar amb el 49% de les accions. Des de Casa de la Vall ja es va dir que en un període no inferior als dos anys de l'aplicació de la llei i no superior a sis anys, s'estudiarà la possibilitat d'ampliar aquest percentatge. Però més enllà d'aquesta particularitat, és obvi que perquè entrin més inversors al país és necessària una major seguretat jurídica de la que es disposa avui. Per això, per tant, cal concloure amb serenor però amb celeritat la reforma fiscal impulsada pels socialdemòcrates i un cop s'hagi conclòs, a més potser també caldria modificar la citada llei d'inversions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT