PUBLICITAT

Greenpeace critica la costa de València

  • Denuncia l'urbanisme salvatge, l'exagerada construcció d'infraestructures i la contaminació excessiva
MARTA ROCA

L'informe Destrucció a tota costa, que ha estat elaborat per l'associació ecologista Greenpeace, assenyala el País Valencià com el territori de l'Estat que més ha destruït el seu litoral en deu anys.

Greenpeace remarca l'urbanisme salvatge, la construcció d'infraestructures i la contaminació com a dinàmiques habituals al territori. L'organització alerta que si l'any 2004 cada quilòmetre del litoral valencià rebia cinc vegades més ciment que la mitjana europea, un any més tard es preveien 364.500 nous habitatges, i l'any 2007 gairebé mig milió. Greenpeace recorda que, malgrat els advertiments del Parlament europeu sobre el model urbanístic valencià, el mes de maig passat Marina d'Or - Orpesa (la Plana Alta) anunciava 35.000 nous habitatges.

PEL QUE FA A LA
construcció d'infraestructures, Greenpeace denuncia que al País Valencià s'ha justificat el projecte de nous amarraments esportius amb l'excusa de la celebració de la Copa Amèrica de Vela a València, que es va produir els anys 2007 i 2010. L'entitat ecologista argumenta que si el 2008 els valencians ja comptaven amb un port esportiu per cada onze quilòmetres de costa, els plans d'augment es van fer per incrementar en el 80% els nous amarraments.

Els ecologistes també quantifiquen la contaminació del litoral valencià, que estimen en el 18% dels abocaments de l'Estat a la Mediter- rània. Greenpeace vincula aquest fet al creixement mal planificat, malgrat les denúncies i sancions de la Unió Europea per incompliment sistemàtic de la legislació comunitària en matèria d'abocaments, depuració i qualitat de les aigües, assegura l'entitat.

Els ecologistes remarquen en aquest sentit Guardamar del Segura (Baix Segura), l'Albufera de València o l'entorn de la refineria de BP a Castelló com els punts on s'incompleixen "sistemàticament" aquestes directives.

EN OPINIÓ DE LA
responsable de la campanya de l'organització Greenpeace, Pilar Marcos, "en aquesta dècada s'ha produït una urbanització massiva de la costa, només equiparable a la que es va efectuar durant els anys 60 del segle passat".

Greenpeace assenyala dues assignatures pendents en la gestió del litoral valencià. L'una és la zona del port esportiu de Campomanes, a Altea (Marina Baixa), paralitzat pel Tribunal Superior de Justícia i amb un intent de reprendre la seva construcció per part de la Generalitat Valenciana a través del Tribunal Suprem. Greenpeace insta el Govern valencià a desistir i restaurar la zona, ja feta malbé per les obres.

L'ALTRA GRAN
assignatura pendent que observen els ecologistes són els espais naturals protegits de la costa, "asfixiats pel totxo i pel formigó", i que "han de ser gestionats adequadament, sense supeditar els plans urbanístics sobre la protecció mediambiental".

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT