Search
Close this search box.

Préstec de 8 milions per a l’impuls digital d’administració i empreses

Segon crèdit al país i primer a Europa per a aquest concepte del Banc de desenvolupament

El Govern va anunciar ahir que el Banc de desenvolupament del Consell d’Europa (CEB) ha decidit otorgar un préstec de 8 milions d’euros per a la transformació digital de l’administració general i de les empreses que s’hi vulguin acollir. Aquest és el primer crèdit que concedeix l’entitat en l’àmbit europeu per a aquest concepte i el segon que beneficia a Andorra, després que el primer anés destinat a la recuperació de la pandèmia de la covid, per valor de 12 milions d’euros. El finançament d’aquest segon préstec és a 19 anys, amb uns tipus d’interès d’aproximadament el 0,5%, revisables segons l’evolució del mercat.

El projecte d’impuls a la digitalització és transversal i afecta tant el Ministeri de Finances, com el de Presidència, Economia i Empresa, la secretaria d’Estat de Transició Digital i Projectes Estratègics i a Andorra Digital. L’aposta per la transformació digital s’ha vist incrementada en el període 2019-2022, i ha passat de prop de 4 milions d’euros als més de 7 d’aquest proper any. «L’augment de recursos per a aquest concepte és una necessitat i al mateix temps una oportunitat, encara amb més raó amb la a situació de pandèmia», va afirmar ahir el ministre de Finances, Eric Jover.

El préstec anirà destinat a la transformació digital de l’administració general i també a les petites i mitjanes empreses (pimes), i per això comptarà amb el suport d’Andorra Business, Andorra Digital i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS). Segons Jover, «estem massa a la cua en alguns aspectes; tenim una bona connectivitat, però en maduresa digital estem en una mala posició, així que la valoració és baixa i hi ha camí per recórrer». En aquest sentit, «segur que moltes empreses faran el pas, però si les ajudem el canvi serà més potent», va afegir. 

Així, mentre Andorra és capdavantera a Europa en l’índex de connectivitat, en maduresa digital ocupa la 25a posició. L’any 2018 tenia una puntuació de 2,8 sobre 10 i el 2020 un 3,1 sobre 10. A més, un 53% de les empreses no disposen de full de ruta per la transició digital, el 96% tenen menys del 30% de la plantilla amb competències digitals, el 68% un pressupost inferior al 10% per a la digitalització i el 77% no disposen d’iniciatives d’e-commerce o marketplace.

Amb aquesta situació, el crèdit es destinarà a impulsar el programa empresarial per promocionar la digitalització, que constarà de tres fases. La primera inclourà una plataforma d’assessorament digital sense cap cost per a l’empresa. La segona comptarà amb un assessorament digital personalitzat per a empreses, amb subvencions directes del 40% per a grans empreses, 50% per a companyies mitjanes i 75% per la petita empresa. La tercera i última inclourà solucions digitals que es finançaran amb crèdits tous. «Ens focalitzem en les pimes, perquè les empreses grans ja han tingut la capacitat per aposar-hi i per això necessiten menys el suport públic», va afirmar Jover. La primera fase començarà a principis d’aquest 2022, la segona es durà a terme durant l’any vinent i la tercera s’iniciarà a finals del 2022.

Aquest crèdit s’emmarca en l’estratègia de diversificació de les fonts de finançament amb l’objectiu d’aportar resiliència financera a l’Estat, que va esdevenir membre del CEB el 26 de maig del 2020. H

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
President de la Comissió d’Estudi de Creixement Sostenible
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu