Onalabs, l’startup biotecnològica catalana amb filial a Andorra, va testejar ahir al centre esportiu dels Serradells el seu producte anomenat Ona Sport, que proporciona als esportistes dades sobre la seva sudoració, la pèrdua iònica, el ritme cardíac i el nivell de lactat; una informació considerada imprescindible per a la millora del rendiment i la prevenció de lesions. L’acte es va poder dur a terme al país gràcies a l’acompanyament d’Andorra Recerca + Innovació i al suport d’Andorra Esports Clúster i Andorra Business. Onalabs desenvolupa dispositius digitals no invasius en els àmbits de la salut i de l’esport, «transformant la pell en una plataforma de dades de gran valor informatiu per als usuaris», segons van explicar els CEO de la companyia, Elisabet del Valle i Xavier Muñoz, presents a l’acte. El testeig d’Ona Sport, que van dur a terme voluntaris que han provat el dispositiu mentre pedalaven en una bicicleta estàtica del centre esportiu d’Andorra la Vella, suposa la culminació del procés d’optimització de la recollida i processament de dades en un entorn real. Això va ser possible gràcies a l’acompanyament que l’Agència d’Innovació d’Andorra R+I va fer a l’startup catalana des que aquesta va guanyar el repte Richie Entrepreneurs 2021, obtenint el programa d’immersió desenvolupat a Boston, que es va oferir per consolidar la innovació a Andorra en l’àmbit de la salut i de l’esport.
Ona Sport és un dispositiu que obté informació a partir de la suor. «Volem canviar el paradigma de la monitorització de les persones: la suor ens explica què ens està passant al cos quan fem una activitat fora d’allò normal. Fins ara això només es mesurava amb la sang i s’havia d’anar punxant, per exemple, els esportistes, per tenir-los monitoritzats. Avui dia a través de la suor pots mesurar més de 200 components. Quan comences a suar estàs fent una activitat més forta que la que el teu cos aguanta: això ho aprofitem per obtenir informació», va explicar Muñoz, afegint que «Andorra Living Lab ens ha servit per obrir-nos moltes portes i ens servirà perquè aquest país és un camp de proves molt complert perquè hi ha molts esportistes, per això ens ajudarà molt a acabar de desenvolupar el nostre dispositiu i que arribi a tota la societat».
Des d’Andorra Recerca + Innovació es va impulsar el repte Richie Entrepreneurs perquè empreses dedicades a desenvolupar tecnologia aplicada a l’àmbit de les ciències de la vida vinguessin a Andorra per provar els seus productes. Des d’Andorra R+I es va acompanyar l’startup per poder testejar el seu pilot, així com connectar-los amb els agents clau del país per poder-ho fer possible. «Dins dels sectors estratègics innovadors que es treballen al país, poder fer un pilot en l’àmbit de la biomedicina i l’esport és un dels primers èxits del projecte Andorra Living Lab», va explicar la coordinadora de l’Agència d’Innovació d’AR+I, Vanesa Arroyo, durant l’acte d’ahir.