El Consell Econòmic i Social (CES) es va reunir ahir i les diferents parts participants van mostrar al final de la trobada la satisfacció pel clima en el qual s’havia desenvolupat. La qüestió salarial sobre l’increment que s’ha d’aplicar l’any que ve als salaris no va estar sobre la taula, però l’Executiu sí que va anunciar als diferents participants algunes qüestions relacionades amb treball com per exemple que hi hagi un increment salarial del 4,1% en les noves contractacions en els sous inferiors a 1.500 euros. A més a més, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va exposar la modificació del reglament de les quotes, que determinarà que per als nous contractes amb dos anys d’experiència n’hi haurà suficient (es rebaixa dos anys l’exigència) i també que les persones que han treballat aquest estiu amb un contracte a l’hostaleria, podran entrar a la quota general «sense aportar els dos anys d’experiència», ja que tal com va subratllar, els tres mesos de feina ja els valdran per acreditar aquesta experiència exigida. Cal destacar també que patronal i sindicats es van emplaçar per començar a analitzar les diferents mesures a aplicar per a la millora dels salaris i en aquest sentit, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va explicar que la proposta és fer un increment sectorial i també que es demanarà al Govern certes mesures «antiinflacionistes».
L’increment dels salaris inferiors als 1.500 euros ja seria d’aplicació quan entri en vigor el nou contingent de contractacions d’aquest hivern i Marsol va afegir que de cara a l’any que ve aquests salaris s’haurien de veure incrementats, a més, amb l’IPC. La ministra, que es va mostrar «realment satisfeta de com s’ha desenvolupat» el CES d’ahir, va defensar que «el que pretén és millorar els salaris perquè és cert que hi ha alguns sectors, sobretot l’hostaleria, que té un problema important per aconseguir mà d’obra», i es va mostrar convençuda que si hi ha aquesta millora això pugui fer que hi hagi més personal interessat a treballar en aquest sector.
La patronal veu bé la nova llei del català, mentre que els sindicats creuen que s’hauria d’haver estat més ambiciós
Cadena, que va valorar positivament els canvis en el reglament pe a la pròxima quota d’hivern, va dir que cal tenir en compte que en el context actual les empreses «poden perdre competitivitat» i que el que han pactat és poder «treballar conjuntament amb els sindicats per intentar trobar una solució que sigui una millora del poder adquisitiu». En aquest sentit, va afegir que han decidit reunir-se amb els representants dels treballadors per posar sobre la taula que l’increment salarial es pogués fer per sectors perquè cadascun té la seva «casuística». En aquest sentit, va incidir que cal trobar una manera perquè les empreses «no perdin» competitivitat, ja que va alertar que algunes fins i tot es plantegen «reduir plantilles». Així, va reivindicar que l’Executiu tiri endavant un seguit de mesures antiinflacionistes i va posar com a exemple que les hores extres no s’hagin de cotitzar per part dels empresaris al preu que ho han de fer ara. Marsol va manifestar que aquestes propostes dels empresaris han de ser analitzades abastament, ja que aquest divendres tot just els van facilitar el document on es recullen.
Des de la part sindical el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va valorar que amb la patronal s’hagi arribat a l’acord de fer tot un seguit de reunions prèvies a la trobada del CES del mes d’octubre en què s’ha d’abordar ja el tema de l’increment salarial de cara a l’any que ve. Tot i que no va voler detallar massa quines seran les propostes que posaran sobre la taula, va avançar que, pel que fa a la proposta de pujada sectorial dels sous, creuen que és evident que si hi ha un sector on es cobra 5.000 euros «no és el mateix que un on el salari està a 1.200». També va reivindicar que hi ha «moltíssimes mesures a fer» a banda d’augmentar els salaris, ja que aquesta seria «la més fàcil».
En la trobada es va tractar també sobre la nova llei del català i del nou codi de prevenció i abordatge de les conductes d’assetjament sexual o per raó de sexe. Pel que fa al català, des de la patronal es veu de bon ull la nova llei mentre que des dels sindicats creuen que s’hauria d’haver estat més ambiciós. «Nosaltres lamentem que no es vagi molt més enllà i així ens ho hem dit, perquè pensem que tota persona que vingui a viure aquí a Andorra, sigui amb residència passiva, sigui a treballar, sigui el que sigui, ha de, com a mínim, saber dir ‘bon dia’ i ‘bona nit’ en català», va remarcar Ubach, segons informa l’ANA.