Search
Close this search box.

L’AGIA nega que hi hagi una bombolla immobiliària al país

Jordi Galobardas puntualitza que «el sector està al principi de la seva recuperació econòmica»

El president del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas,creu que la construcció de complexos de luxe a les parròquies d’Escaldes i Andorra la Vella respon a la demanda que hi havia d’aquest tipus de vivendes. «Durant anys la construcció a país ha estat sota mínims i feien falta pisos de luxe cèntrics», apuntava Galobardas.
Preguntat pel PERIÒDIC sobre la possible bombolla immobiliària que es pot produir al país els pròxims anys, el president de l’AGIA ho negava rotundament, «no es pot parlar de bombolla immobiliària perquè, precisament, estem al principi de la recuperació del sector» i afegia que «si hi hagués una bombolla hi hauria un excés de construcció, que no hi és; tampoc s’ha produït una pujada de preus impressionant, és més aviat estan estable i a més, els blancs continuen finançant els projectes amb molta moderació». 
La Cambra de Comerç alertava fa dos mesos d’un excés de construcció d’habitatges destinats al segment de luxe. El seu president, Miquel Armengol, emfatitzava aleshores la necessitat de «construir un parc d’habitatges de compra i de lloguer assequible». 
Malgrat el destacat nombre d’obres que es poden veure a la zona cèntrica d’Andorra, Galobardas matisava que «em consta que són promotors sòlids, gent arrelada al país» i «també indiquen que hi ha confiança en el futur del sector Immobiliari del país». Un dels fets més significatius per al president de l’AIGA de que «es continuen fent passos endavant en la recuperació del sector» ja que, segons assegurava, «molta gent ha fet reserves sobre plànols; Feia anys que no es venia absolutament res sobre plànol i això és un indicador de la boda salut del sector».

LLOGUER ASSEQUIBLE / L’augment de les promocions d’obra nova, però, contrasta amb les dificultats per trobar un pis de lloguer a preus raonables. Preguntat sobre si els pisos de luxe que s’estan construint, (n’hi ha per exemple, prop de l’Hospital Meritxell, al clot d’emprivat i a la Borda Nova) són per a viure-hi o per a especulació, el president deia que «normalment, els pisos més alts d’aquestes torres van destinats a cobrir el mercat de super luxe i els pisos més baixos segurament es llogaran o serviran d’oficines». El que sí comparteixen la Cambra i l’AIGA és la necessitat de trobar una solució als problemes d’habitatge assequible i suggereixen un estímul més proactiu per part de l’administració, com per exemple, alleugerint la pressió fiscal o facilitant l’accés a terrenys. L’associació sempre ha recordat la falta de sòl que hi ha al país i la conseqüència directa que això té sobre el preu de la compra i el lloguer d’habitatges. La zona més cara per llogar un pis segueix sent Andorra la Vella i Escaldes, superant els 22 euros per metre quadrat. En l’última dècada s’ha produït un augment important de persones que treballen al país que s’han mutat a la Seu buscant preus més assequibles. Per tot plegat, el preu de l’habitatge s’ha convertit en una de les principals preocupacions dels andorrans.

EL SECTOR QUE MÉS CREIX / El de la construcció és el sector que més va créixer l’any passat.  Bon exemple d’això és que l’any passat es van multiplicar per dos el nombre de visats autoritzats pel Col·legi d’Arquitectes, o que les importacions de materials de la construcció van augmentar un 70% (comparat amb el creixement del 3% registrat l’any 2017).
La majoria de les adquisicions d’habitatges de luxe d’obra nova, la fan estrangers, que pagaran entre 250.000 i 1,5 milions per pisos que, amb tota probabilitat, seran segones residències. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Entrevistes destacades
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu